Tonči Stipanović opet vodeći jedriličar svijeta u laseru

Tonči Stipanović opet vodeći jedriličar svijeta u laseru

Nakon što je nakratko prepustio broj jedan Tonči Stipanović se u samcu Laseru vratio na vrh svjetskog poretka i to će mjesto zadržati sve do Svjetskog prvenstva u rujnu

Tonči Stipanović/Getty Images

Svjetski jedriličarski savez objavio je nove ljestvice olimpijskih disciplina, a Tonči Stipanović opet je vodeći laseraš. UU pet disciplina Hrvatska je u najboljih deset na svijetu, u još dvije u najboljih 20, odnosno u svim disciplinama u kojim nastupaju hrvatski jedriličari su među najboljih 20 na svijetu! Sjajni su to rezultati koji dovoljno govore o snazi hrvatske olimpijske jedriličarske reprezentacije.

Nakon što je nakratko prepustio broj jedan Tonči Stipanović se u samcu Laseru vratio na vrh svjetskog poretka i to će mjesto zadržati sve do Svjetskog prvenstva u rujnu. Također raduje da se ove godine kao njegov potencijalni nasljednik definitivno profilirao Filip Jurišić, koji je stigao do najboljeg plasmana u karijeri na svjetskim ljestvicama, do 16. mjesta. Plasman ostalih hrvatskih kormilara: 26. Daniel Mihelić, 107. Toma Višić, 203. Bogoslav Bugarin, 246. Mario Zekan…

Šime Fantela i Igor Marenić u dvojcu 470 ovoga mjeseca nisu prvi, međutim nisu ni daleko, na izvrsnom su trećem mjestu. Enia Ninčević i Romana Župan su 19. među ženskim dvojcima. Ivan Kljaković Gašpić u teškom samcu Finnu nalazi se na četvrtom mjestu, mali pad i za njega s prvog, no sve je u to samom vrhu vrlo tijesno s minimalnim bodovnim razlikama iz mjeseca u mjesec. Kljaković Gašpić predvodi niz hrvatskih kormilara u ovoj disciplini: 29. Milan Vujasinović, 53. Josip Olujić, 63. Tudor Bilić, 66. Dan Lovrović, 77. Nenad Bugarin. U 470 prvi su Australci Belcher i Ryan i Francuskinje Lecointre i Geron, u Finnu Talijan Michele Paoletti.

U ženskom samcu Laser Radialu Tina Mihelić napredovala je pet mjesta i vratila se u top deset, na osmu poziciju. Sve bolji plasmani i naših juniorki: 99. Ana Zelić, 118. Sandra Lulić, 125. Anđela de Micheli Vitturi, 247. Nađa Tomašević…Nizozemka Marit Bouwmeester i dalje je broj jedan. Pavle Kostov i Petar Cupać u skiffu 49er-u zadržali su istu poziciju kao i prošloga mjeseca, deseti su. Flotu 49era predvode Danci Warrer i Lang.

Izvještavali smo početkom srpnja o odličnom nastupu naših daskaša na Europskom prvenstvu, što se pokazalo i sad na novim ljestvicama. Luka Mratović stigao je do visokog 12. mjesta, što je deleko najbolji njegov i ikad hrvatski plasman na svjetskim ljestvicama ove discipline. Napredovao je i Mihovil Fantela do 55. mjesta. Najbolji daskaš svijeta trenutačno je Brazilac Ricardo Santos.

Sve u svemu, svjetske ljestvice olimpijskih disciplina potvrda su još jednom dobrog rada i još jedan dodatak samopouzdanju nešto više od mjesec dana do početka Svjetskog prvenstva za sve olimpijske klase, od 12. do 21. rujna u Španjolskoj.

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.