Tonči Stipanović pao na treće mjesto

Tonči Stipanović pao na treće mjesto

Nakon šestog plova predolimpijske regate u Rio de Janeiru Tonči Stipanović je na trećem mjestu...

Aquece Rio – International Sailing Regatta 2015 is the second sailing test event in preparation for the Rio 2016 Olympic Sailing Competition. Held out of Marina da Gloria from 15-22 August, the Olympic test event welcomes more than 330 sailors from 52 nations in Rio de Janeiro, Brazil. Credit Pedro Martinez/Sailing Energy

Sve dugogodišnje statistike pokazivale su da je prosječni vjetar u ovom akvatoriju u terminu olimpijske regate dosta slab. Iznenadila nas je prošla godina kad su jedriličari na testnoj regati jedrili i po dvadesetak čvorova. Prva dva dana ove godine na predolimpijskoj regati također nije bilo loše, oko deset čvorova, što su dosta ugodni uvjeti za natjecanje. Međutim, jučerašnji i današnji dan bit će pomno analizirani, kako bi se i organizatori i flota što bolje mogli pripremiti za sve što ih čeka iduće godine. Na tri polja van zaljeva Guanabara ni jučer ni danas nije bilo dovoljno vjetra za natjecanje. U zaljevu se jedrilo, iako ne bez poteškoća, ali se jedrilo.

Dugo su finaši, 470 i laseraši čekali na kopnu. Kad je postalo očito da vani ništa neće biti od jedrenja suci su za dvojce u klasi 470, među kojima su i Šime Fantela i Igor Marenić otkazali natjecanje, a finaše i laseraše su oko 15 sati po lokalnom vremenu prebacili na unutrašnja dva polja. Finn ni tu nije imao sreće, morali su pričekati da 49er FX završi svoj program, dok su djevojke odradile drugo jedrenje dana vjetar je i na polju nadomak plaže Flamengo nestao, tako da su finaši uzalud izlazili na more.

Kormilari i kormilarke u Laseru su uspjeli napraviti jedno jedrenje pri kraju dana, u Marinu da Gloria vratili su se u sumrak, ponovno kao jučer. Nažalost, taj jedan plov nije dobro prošao ni za Tončija Stipanovića ni za Tinu Mihelić. Stipanović je bio 28. i izgubio je vodeću poziciju, no i dalje je odličan treći.

“Još se smijem tako da nije neka drama, šest jedrenja smo napravili, Talijan Marrai je malo ispred, imao je danas sreće, s 30. mjesta je došao četvrti, vjetar je okrenuo jedno 40 stupnjeva, ja sam bio skroz desno, što je bila još jedna kriva odluka. Dobro, nema veze, treći sam ukupno, sve je tijesno, još četiri plova imamo. Naravno, nisam ni mislio da će sve lagano, mora po moju, najprije krene pa onda sve katastrofa. Ima još dana, nadam se da će biti malo bolji uvjeti nego što su bili danas, a ako i ne budu borit ćemo se, vidjet ćemo gdje ćemo završiti,” kazao je Tonči.

Tina je u današnjem jedinom plovu bila 18., ukupno je 11.

“Malo sam zbunjena, nije mi ništa baš previše jasno, očekivala sam slabiji kurenat u desnoj strani, ali nije se pokazalo tako, nisam se uspjela izvući, tako da danas jedan loš plasman. Na moru se jednostavno događaju neke promjene da ti ništa nije jasno, tako da sigurno što više treninga odradimo ovdje u Brazilu to će biti bolje,” komentirala je Tina.

Prva je i dalje Litvanka Gintare Volungeviciute Scheidt.

Sutra su na programu sve klase, dvojci i finaši su trebali imati dan odmora, ali ništa od toga s obzirom da kasne s programom. Start je kao i prošlih dana predviđen u 18 sati po hrvatskom vremenu.

Tekst: Zrinka Grancarić

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.