Trese groznica zvana Olimpijske igre – dva dana do svečanog otvaranja

Trese groznica zvana Olimpijske igre – dva dana do svečanog otvaranja

Samo nas dva dana dijele od svečanog otvaranja Olimpijskih igara u Riju, a u Olimpijskom selu je većina od 3.604 apartmana popunjena.

Do početka Igara u Selu će se smjestiti 17.950 sportaša i pratećih osoba. Najbrojnije su delegacije SAD-a s 560, Brazila s 477, Njemačke s 432 i Australije s 428 sportaša. Brojku od 400 sportaša prelaze i kineska i Francuska delegacija, a s više od 300 sportaša doputovali su nacionalni olimpijski odbori Velike Britanije, Japana, Kanade, Španjolske i Italije. Otočnu državu Tuvalu predstavljat će svega jedan sportaš i to u utrci na 100 metara, dok će po dva sportaša nastupiti za nacionalne olimpijske odbore Somalije, Butana, Čada, Dominike, Ekvatorijalne Gvineje, Liberije, Mauritanije, Naura i Svazija.

Selo se sastoji od 31 novoizgrađene stambene zgrade, dugo je 1,5 kilometar a na njegovoj izgradnji radilo je oko 18.000 radnika. Delegacijama su na raspolaganju biciklističke staze, sprave za vježbanje na otvorenom, ogromna teretana te restoran koji se prostire na 27.000 kvadratnih metara. Može primiti 5.000 osoba istodobno a u njemu se dnevno posluži 60.000 obroka. Osim sportaša i pratećih osoba, u Selu se zadržava i 13.000 volontera i raznih djelatnika.

Što se hrvatske olimpijske delegacije tiče, danas se očekuje dolazak boksača Filipa Hrgovića i Hrvoja Sepa te njihovog trenera Leonarda Pijetraja. U Selo se sutra s priprema u Salvadoru vraća i Hrvatska vaterpolska reprezentacija. U narednim danima delegaciji će se priključiti plivačica Matea Samardžić i jedriličar Ivan Kljaković Gašpić, zatim svi atletičari, hrvač Božo Starčević, taekwondaši Ana i Lucija Zaninović te Filip Grgić kao i dizač utega Amar Musić.

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.