Trinaestorica odabranih na Tucakovom popisu za Rio

Trinaestorica odabranih na Tucakovom popisu za Rio

Hrvatski vaterpolisti/Sebastian Govorčin

Hrvatska vaterpolska reprezentacija vratila se s Benu kupa u Budimpešti koji je poslužio kao izvrsna prilika za podizanje forme igrača, taktičko uigravanje i donošenje posljednje odluke vezane za odabir konačnih 13 igrača koji odlaze u Rio. Hrvatska je turnir na koji je otišla rasterećena postizanjem rezultata ipak završila kao druga, glatko pobijedivši Australce i Gruziju, a od domaćina Mađarske izgubila sa samo golom razlike, rezultatom 12:11.

„Vidljivo je da smo u usponu forme u odnosu na prije odrađene pripreme i sparing utakmice u Rijeci i Trstu. Nastavljamo sa sparingom u Grčkoj te sve ide po planu u ovom posljednjem dijelu priprema“,  izjavio je izbornik Tucak.

Reprezentaciju s finalnih trinaest igrača očekuje putovanje u Grčku gdje će od 22. do 24. srpnja nastaviti s pripremama za Olimpijske igre, trenirajući s Grčkom reprezentacijom.

Nakon Benu kupa, izbornik i stručni stožer donijeli su i odluku o konačnom popisu igrača koji odlaze na Olimpijske igre: vratari Josip Pavić i Marko Bijač, centri Luka Lončar i Ivan Krapić, braniči Damir Burić, Andro Bušlje, Marko Macan, te vanjski Maro Joković, Javier Garcia, Antonio Petković, Anđelo Šetka, Sandro Sukno i Luka Bukić.

Među njima se našao i Javier Garcia koji je od Međunarodne federacije za vodene sportove (FINA) dobio dopuštenje za nastup pod hrvatskom zastavom.

„Ovih 13 igrača je ono što je koncepcijski najbolje rješenje. U ovom dugom razdoblju intenzivnih priprema, rada s trenerima i psihologinjom te milijun izvaganih parametara odluka je donesena vrlo teško, slobodno je mogu nazvati i najtežom u svojoj dugoj trenerskoj karijeri“,  rekao je izbornik.

Izbornik se zahvalio  Ivanu Buljubašiću,  Petru Muslimu i  Anti Vukičeviću koji nisu izborili mjesto na popisu

Vaterpolskom reprezentativcu, Josipu Paviću, pripala je i čast nošenja hrvatskog stijega na otvaranju Igara. Nakon Perice Bukića i Dubravka Šimenca.

Evo kako je nošenje stijega prokomentirao vaterpolist Pavić:

„Izuzetno sam počašćen što imam priliku nositi hrvatsku zastavu na otvaranju Olimpijskih igara i mislim da je to velika čast za cijeli hrvatski vaterpolo s obzirom da je to treći puta da jedan vaterpolist nosi hrvatski stijeg na samom otvaranju. A što se tiče naših ambicija u Riju, mi idemo kao branitelji naslova iz Londona, te je naš cilj najbolji mogući nastup, za koji se intenzivno pripremamo. Ključna je koncentracija i priprema za svaku utakmicu, vraćanje u prošlost i razmišljanje o starim utakmicama neće nam pomoći. Trebamo se pripremati iz utakmice u utakmicu.“

Podsjetimo, Hrvatska će na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru igrati u grupi B.  Protivnici našoj reprezentaciji su SAD, Španjolska, Francuska, Crna Gora, Italija. U grupi A igrat će Srbija, Grčka, Brazil, Australija, Japan i Mađarska. Hrvatska vaterpolo reprezentacija prvu utakmicu igra protiv reprezentacije Amerike. Prve četiri reprezentacije iz svake skupine izborit će četvrtfinale.

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.