Tvrtko Perković, član IO-a Hrvatskog bridž saveza: Danas u svijetu bridž nije popularan kao nekad

Tvrtko Perković, član IO-a Hrvatskog bridž saveza: Danas u svijetu bridž nije popularan kao nekad

- Ljude pokušavamo dobiti kroz tečajeve pa ako uspijemo zadržati 20 posto igrača od tečaja, to je super., kaže Perković

Hrvatska reprezentacija u bridžu

U utorak je na rasporedu bio posljednji dan Europskog prvenstva u bridžu održanog u srcu Opatije. Jedna doza tuge koja se osjeti zbog rastanka nije ni blizu onoj sreći i zadovoljstvu koje vlada zbog izvrsne organizacije i samog natjecanja. Još jedan as u rukavu, član izvršnog odbora Hrvatskog bridž saveza Tvrtko Perković, koji poput ostatka saveza i igrača ne skriva zadovoljstvo ovogodišnjeg Europskog bridž prvenstva za Hrvatsku reprezentaciju kaže:

– U Hrvatskoj imamo 400- 500 stalnih igrača već dugi niz godina. Prije 15- ak godina je bilo možda i više igrača, međutim veliki broj je prestao igrati bridž, a mladi se nisu dovoljno generirali unatoč tome što se kao savez trudimo obnoviti igračku bazu, tako da organiziramo i financiramo tečajeve po Zagrebu, Splitu, Rijeci i Dubrovniku, organiziramo bridž i kao izborni predmet na raznim fakultetima. Danas u svijetu bridž nije izrazito popularan kao nekad. Najveće nacije u Europi poput Francuske i Italije imaju preko 100.000 registriranih igrača, u skandinavskim zemljama bridž je predmet u osnovnim i srednjim školama i naravno osim europskih zemalja tu su SAD, Rusija i Kina, kaže Perković

Na pitanje kako je započela njegova bridž priča Tvrtko Perković odgovara:

– Neka predispozicija prema misaonim igrama mora postojati jer je bridž misaona igra u kojoj su karte sredstvo. Ljude pokušavamo dobiti kroz tečajeve pa ako uspijemo zadržati 20 posto igrača od tečaja, to je super. Bridž zahtijeva puno vremena i odluka o igranju je vrlo individualna. Osobno sam se s susreo bridžem jer sam volio kartati preferans sa društvom te kad je jedna osoba napomenula da se organizira bridž tečaj, prva pomisao mi je bila: Što će to meni? No kada smo došli i kada nam je pokojni Brkljačić na ploči pokazao jedan bridž potez, svi smo se zakačili i sad smo tu gdje jesmo.

Mnogobrojni pozitivni komentari odjeknuli su savezom, a ni igrači nisu ostali dužni. Smještaj, organizacija i pozitivni ljudi samo su dio onoga što se može reći za ovogodišnje prvenstvo, a što to znači za napredak i budućnost samog bridža u Hrvatskoj?

– Činjenica da je Opatija bila domaćin, znači jako puno. Uz Bermuda ball, ovo je najjače prvenstvo i bridžistički događaj. Ovdje je prisutno oko 800 aktivnih igrača i još njihove pratnje. Djelatnici Opatije su presretni, hoteli su popunjeni i bridžisti su jako dobri turisti jer popiju jako puno kava. Bridž se nikada ne igra navečer, pa igrači mogu prošetati i vidjeti noćne događaje Opatije što je izvrsno za promociju samog mjesta. U animaciju smo uspjeli uključiti i predsjednika Republike. Htio bi napomenuti da uz poticaj naših organizatora, predsjednika Carića i Grgurića, uspijevamo održati natjecanja u ovom sportu na jednoj razini više od one koju ovako mali savez može dati, zaključio je Tvrtko Perković.

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.