U Rijeci se održavaju 16. Igre prijateljstva

U Rijeci se održavaju 16. Igre prijateljstva

Zajednica sportova Primorsko-goranske županije predstojeći vikend organizira međunarodnu sportsku manifestaciju „16. Igre prijateljstva“. Natjecatelji do 16 godina za najsjajnija odličja nadmetat će se u Centru Zamet (rukomet), Dvorani Mladosti (odbojka i šah), Dvorani Mavrinci (košarka), pomoćnom igralištu Stadiona Kantrida (nogomet) te sportskoj dvorani Osnovne škole Vladimir Gortan (stolni tenis).

Sportska manifestacija „Igre prijateljstva“ nastala je prije šesnaest godina u organizaciji Sportskog saveza Unsko-sanskog kantona (BiH) i Saveza sportova Ličko-senjske županije (HR). Manifestacija koja je iz početka imala za cilj zbližavanje mladih s prostora regija i država zahvaćenih ratnim stradanjima, tijekom godina promaknula se u tradicionalno međunarodno natjecanje koje potiče pozitivni natjecateljski duh te stavljala naglasak na socijalizaciju i međusobno druženje mladih te upoznavanje različitih kultura i običaja.

Svake se godine tako 400-tinjak sportaša okuplja kako bi se nadmetalo u košarci, nogometu, rukometu, stolnom tenisu, šahu te jednom dodatnom sportu kojeg domaćin određuje – i ove godine to je odbojka.

Dosadašnje igre održane su sa ciljem okupljanja mladih sportaša, promocije olimpizma i olimpijskih ideala, tolerancije, razvoja natjecateljskog sporta i razvoja dobrih međuljudskih odnosa. Ovim načelima vođeni, organizatori nastoje širiti spomenute ideje i ciljeve na ostale regije i države zainteresirane za provedbu projekta. Tako se ove godine u punom sastavu uključuje delegacija Združenja slovenskih sportskih društev v Italiji, predstavnika talijanske regije Friuli Venezia Giulia, odnosno Furlanije Julijske Krajine.

Na Igrama tradicionalno sudjeluju delegacije Unsko-sanskog kantona (BiH), Dolenjske regije – Novo Mesto (SLO) te treću godinu za redom, ovogodišnji domaćini, Primorsko-goranska županija. Na Igrama je od 2005. do 2012. godine sudjelovala regija Šopron–Fertod iz Mađarske, a od 2013. do 2016. godine Koruška regija iz Republike Austrije.

Manifestacija je podijeljena u dva natjecateljska dana, a posljednji dan boravka u Rijeci posvećen je odmoru sudionika na kompleksu Bazeni Kantrida.

Svi su gostujući sportaši smješteni u Studentskom naselju na Kampusu.

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.