U Splitu otvoreno Europsko prvenstvo u dizanju utega

U Splitu otvoreno Europsko prvenstvo u dizanju utega

Europsko prvenstvo u dizanju utega, koje se u Splitu održava od 1. do 8. travnja, službeno je otvoreno u nedjelju u Sportskom centru Gripe gdje će se natjecati dizači i dizačice iz 41 europske države među kojima je i 15 hrvatskih natjecatelja u muškoj i ženskoj konkurenciji.

Ovo je Europsko prvenstvo u dizanju utega otvorila državna tajnica u središnjem državnom uredu za sport i izaslanica predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, Janica Kostelić koja je istaknula kako je hrvatska poznata po svojim sportskim dostignućima.

“Hrvatska je zemlja velikih sportaša po kojima je naša domovina prepoznatljiva diljem svijeta ali jednako tako Hrvatska je i zemlja koja je poznata kao sjajan organizator velikih sportskih natjecanja,” rekla je Kostelić.

Istaknula je kako se nakon 20 godina i Europskog prvenstva u Rijeci, dizanje utega zahvaljujući Splitu sada vraća u Hrvatsku te da je zbog toga iznimno sretna.
“Dizanje utega nije važan samo kao samostalan sport već je i puno više od toga jer dizanje utega je baza za sve ostale sportove,” rekla je Kostelić.

Europsko prvenstvo u dizanju utega u Splitu se održava pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Kolinde Grabar Kitarović a njen izaslanik Tomislav Mađar obraćajući se nazočnima na ceremoniji otvaranja natjecanja kazavši kako je Split najbolji izbor za domaćina ovog Europskog prvenstva.

“Zasigurno, nije bilo moguće izabrati bolje mjesto od Splita kao domaćina za natjecanje najboljih europskih dizača utega jer Split je najsportskiji grad na svijetu,” rekao je Mađar.

Predsjednik Europske dizačke federacije Antonio Urso je naglasio kako je će ovo Europsko prvenstvo u dizanju utega rekordno po broju sudionika jer na njemu sudjeluju natjecatelji iz 41 europske zemlje.

“Europsko prvenstvo u dizanju utega u Splitu veliki je događaj za Hrvatsku a posebice bih se zbog organizacije tog natjecanja zahvalio predsjedniku Hrvatskog dizačkog saveza Tihomiru Krklecu i glavnom tajniku Jakši Ivaniševiću,” istaknuo je Urso.

Župan splitsko-dalmatinski Zlatko Ževrnja je rekao kako ovo Europsko prvenstvo u dizanju utega najveće sportsko natjecanje u Hrvatskoj u zadnjih nekoliko godina. Podsjetio je kako je za popularizaciju dizanja utega u Hrvatskoj iznimno važna zlatna medalja koju je u tom sportu na Olimpijskim igrama u Sydneyu za Hrvatsku osvojio Nikolaj Pešalov.

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.