U susret Brazilu: Pobjeda nad Italijom jedina svijetla točka SP-a u Japanu i Južnoj Koreji

U susret Brazilu: Pobjeda nad Italijom jedina svijetla točka SP-a u Japanu i Južnoj Koreji

Vatreni su bili na zalasku karijere, ali bronca iz Francuske još je grijala ambicije hrvatskih navijača

Četiri godine nakon velikog uspjeha i osvajanja brončanog odličja u Francuskoj 1998., hrvatska nogometna reprezentacija krenua je put dalekog Japana koji je uz Južnu Koreju bio domaćin svjetske smotre. Za razliku od prijašnjeg prvenstva Hrvatska je osigurala direktan plasman  pobjedom nad Belgijom u posljednjoj utakmici kvalifikacija.

Hrvatska
Sastav: Stipe Pletikosa, Tomislav Butina, Vladimir Vasilj, Robert Jarni, Robert Kovač, Danijel Šarić, Anthony Šerić, Dario Šimić, Josip Šimunić, Boris Živković, Niko Kovač, Robert Prosinečki, Stjepan Tomas, Zvonimir Soldo, Jurica Vranješ, Boško Balaban, Davor Vugrinec, Davor Šuker, Ivica Olić, Alen Bokšić, Mario Stanić, Goran Vlaović, Milan Rapaić.

Vatreni su bili na zalasku karijere, ali bronca iz Francuske još je grijala ambicije hrvatskih navijača.  Član reprezentacije bio je i izbronik Niko Kovač, te njegov brat i današnji pomoćnik Robert. U teškoj utakmici Meksiko je prvi ogolio sve slabosti, Živković je skrivio penal i zaradio crveni karton. Cuauthemoc Blanco bio je siguran s bijele točke za pobjedu Meksika.

Hrvatski nogometaši obično su najbolje partije pružali protiv najjačih reprezentacija, takav je slučaj bio u Japanu. Italija je povela 1:0, ali Olić i Rapaić zabili su golove za veliki preokret. Alen Bokšić je nakon utakmice ustvrdio da je Hrvatska igrala poput Ajaxa. A to je u vrijeme značilo nešto.

Kada je svladana Italija, što je bilo pobijediti jedan Ekvador i plasirati se u osminu finala? Sva nemoć te reprezentacije očitovala se u tih 90 minuta, Ekvador je pogotkom Mendeza pobijedio Hrvatsku koja se nakon prvog kruga vratila kući.

Na visini zadatka su bili hrvatski navijači  koji  su u velikom broju potegnuli na drugi kraj svijeta. Potpore nije nedostajalo ni od domaćeg stanovništva koje se u velikom broju maskiralo u hrvatske boje.

Pratite nas i na Facebooku!
Logiraj se na Facebook.