21 kolica za sport

U Zagrebu počela Akcija ’21 kolica za sport’, prvi laureat – Tomi Brajša

U Zagrebu počela Akcija ’21 kolica za sport’, prvi laureat – Tomi Brajša

Udruga Hrvatska reprezentacija, u suradnji s Bauerfeindom, donirala je prva invalidska kolica za bavljenje sportom u sklopu akcije '21 kolica za sport'. Prigodni je program održan u dvorani 'Dragutin Šurbek', u prostorijama Sportskog saveza Grada Zagreba, a glavna je zvijezda bio mladi plivač Tomi Brajša.

Iz prostorija Sportskog saveza grada Zagreba u nedjelju ujutro odjeknuo je startni pucanj hvalevrijedne akcije ’21 kolica za sport’.

Potekla iz redova Udruge Hrvatska reprezentacija, ideja o aktivnoj društvenoj odgovornosti i konkretna pomoć onima najpotrebitijima 16. listopada u hrvatskoj je metropoli napokon pretočena u djelo, a čast da primi prva prilagođena invalidska kolica za bavljenje sportom pripala je mladom, 23-godišnjem plivaču Tomiju Brajši.

Član plivačkog kluba ‘Natator’, koji je 2003. osnovala hrvatska paraolimpijka Ana Sršen, diči se brojnim naslovima i uspjesima; državni je prvak u kategoriji S5, mlada nada Hrvatskog paraolimpijskog odbora te sportaš u Individualnom programu posebne skrbi HPO-a.

21 kolica za sport

Akcija ’21 kolica za sport’ uvertiru je imala u svibnju ove godine, kada su, uz prigodni glazbeni program, uručena nova invalidska kolica perspektivnom riječkom boćaru Ademiru Fazliju iz BK ‘Pulac’. Akcija se provodi u sklopu programa ‘I ti to možeš’, kojemu je cilj poticanje djece i mladih na tjelesnu aktivnost i aktivno bavljenje sportom – s posebnim naglaskom na potrebe djece i mladih s raznim oblicima invaliditeta, kroničnim oboljenjima i pretile djece.

Specifično dizajnirana kolica, koja odgovaraju njegovim potrebama, omogućili su Udruga Hrvatska reprezentacija i renomirani proizvođač medicinskih pomagala Bauerfeind, a označen je time početak Akcije tijekom koje će po jedan mladi, perspektivni sportaš s invaliditetom iz svake županije (i grada Zagreba) dobiti kolica izrađena po posebnoj narudžbi, prilagođena mjerama i potrebama individualnog korisnika te vrsti sporta kojom se bavi.

Lijepo se društvo okupilo u dvorani ‘Dragutin Šurbek’. Uime predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović stigao je Tomislav Madžar, bio je tu i šef zagrebačke Gradske skupštine Andrija Mikulić, prvi čovjek Grada Zagreba Milan Bandić, paraolimpijka Ana Sršen, proslavljeni nogometni trener i izbornik Miroslav Ćiro Blažević, bivši nogometni reprezentativac Boško Balaban, komičarka Marina Orsag, prvi čovjek Hrvatskog paraolimpijskog odbora Ratko Kovačić

“Hvala što ste me pozvali na ovu sjajnu akciju. Tomi, ti si najveći pobjednik i primjer i želim te vidjeti na Paraolimpijskim igrama 2020. godine”, rekao je zagrebački gradonačelnik u svom obraćanju. “Samo zajedničkim djelovanjem možemo demonstrirati društvo jednakih šansi”, zaključio je Bandić, prihvativši tako poziv na uključenje u Akciju te obećavši nabavku 17 invalidskih kolica za 17 gradskih četvrti.

“Ljudi kao što je Tomi dokaz su i primjer svima nama da u životu ne postoje nikakve barijere”, poentirao je Andrija Mikulić, saževši tako u malome istinsku vrijednost sportaša-invalida i stav iz kojega bismo svi mogli mnogo naučiti.

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.