U Zagrebu uz premijeru novih pravila počinje završnica Europa Kupa

U Zagrebu uz premijeru novih pravila počinje završnica Europa Kupa

Hrvatska je osvojila premijerni naslov Europa Kupa prošle godine u Rijeci.

Hrvatska vaterpolska reprezentacija/Foto: www.hvs.hr

Utakmicom između Mađarske i Crne Gore koja počinje u 15 sati otvara se završnica Europa Kupa koja se igra na plivalištu Uz Savu. U drugom četvrtfinalu sastaju se Španjolska – Srbija, potom slijedi ogled Italije i Rusije, a četvrtfinalni program završava dvobojem Hrvatske i Grčke koji počinje u 20.15 sati.

“Potpuno spremni dočekujemo utakmicu s Grcima za koju pak, svojim igračima, od prvog dana okupljanja, a to je bilo još prošlog petka ponavljam samo jedno. Za nas je petak najvažniji dan na turniru, izuzetno teška utakmica protiv jednako tako teškog suparnika.” – rekao je izbornik Ivica Tucak.

Mnogi jasno vide Hrvatsku kao favorita, ne samo kroz prizmu domaćinstva, već činjenicu i da su naši igrači svjetski prvaci i branitelji naslova pobjednika Europa kupa iz Rijeke 2018. No, izbornik Tucak ima drukčije razmišljanje.

“Ne razmišljamo u tom smjeru tko je favorit, a tko ne. Ono što nas zanima je potpuni fokus, koncentracija na utakmicu s Grčkom. Za nas je samo ta utakmica sada bitna. Nema razmišljanja o favoritima, o suboti ili nedjelji. O tomu možemo tek kada prođe petak.” – fokusiran je Tucak na današnji ogled.

“Hrvatska uvijek igra sjajno, organizator je turnira, domaćin i zato mislim da Grčka ima daleko najteži posao prvog dana natjecanja u Zagrebu. Da bi Hrvatsku pobijedili, morate igrati ne odlično nego perfektno.” – rekao je grčki izbornik Theodoros Vlachos.

Od osamostaljenja do danas, seniorska A vrsta Hrvatske je ukupno odigrala točno 720 službenih utakmica protiv nacionalnih momčadi 38 različitih država, s doslovno svih kontinenata. Od tih 38, Grčka je pri vrhu učestalosti odigranih susreta. S Grcima su se različite generacije hrvatskih vaterpolista susretali 51 put dosad i Hrvatska je puno uvjerljivija. Barakude su upisale 35 pobjeda, devet susreta završilo je remijem, a sedam pobjeda imaju Grci.

Danas će gledatelji na Savi moći po prvi puta vidjeti primjenjivanje novih pravila. Drugi napad se smanjuje s 30 na 20 sekundi, prekršaj se izvodi s mjesta gdje je lopta, a ne iza linije prekršaja, svaki namjerni faul unutar šest metara kažnjava se petercom, dopušten je izravan šut iz slobodnog udarca van 6 metara, uvode se leteće izmjene na sredini igrališta, smanjen broj timeouta, pauza na poluvremenu skraćena na tri minute…

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.