UEFA i ECA postigli dogovor: Hrvatskim klubovima više novca čak i u eurokvalifikacijama

UEFA i ECA postigli dogovor: Hrvatskim klubovima više novca čak i u eurokvalifikacijama

Postignut je dogovor o novoj raspodjeli novca između Uefe i Udruge europskih nogometnih klubova...

Na sastanku u Stockholmu Udruga europskih nogometnih klubova (ECA) zajedno je s predstavnicima krovne Europske nogometne organizacije (UEFA) dogovorila raspodjelu novca za sljedeću sezonu euronatjecanja.

Glavni je cilj bio dogovor o pravednijoj, odnosno ravnomjernijoj raspodjeli novca te smanjivanje jaza između najbogatijih klubova i onih iz ‘drugog’ i ‘trećeg’ eurošešira.

Praksa je to koju je uveo Michel Platini, a krenula je s povećanjem broja klubova iz manjih zemalja u Ligi prvaka i Europskoj ligi. Prema novom dogovoru više bi novca, čak i u kvalifikacijskim europskim ogledima, trebali dobiti i hrvatski klubovi.

“ECA i UEFA razvili su novi, revolucionaran sustav distribucije prihoda od Lige prvaka i Europske lige. Rekordni iznos od 2.24 milijarde eura bit će podijeljen s novim fokusom na solidarnost, a veći će iznosi biti isplaćeni i onim klubovima koji sudjeluju samo u kvalifikacijama. Takav će koncept svima donijeti veći financijski kolač jer će baš svaki sudionik imati koristi od konstantnog rasta samog natjecanja”, objavili su u zajedničkom priopćenju.

Predsjednik Udruge europskih nogometnih klubova Karl-Heinz Rummenigge izjavio je sljedeće: “U članstvu imamo 220 klubova te moramo brinuti o cjelokupnom klupskom ngoometu, ne samo o velikim i bogatim klubovima. Jako smo zadovoljni konačnim ishodom pregovora, a rezultati su za klupski nogomet u globalu vrlo poticajni.”

Razgovaralo se i o odštetama koje će UEFA isplatiti klubovima za sudjelovanje igrača na Europskom prvenstvu 2020. godine, a prvi će se put iznos računati od kombiniranih televizijskih prava, reklama i ulaznica, dakle neće biti fiksni.

“Dobit ćemo minimalno 200 milijuna eura, dakle oko osam posto ukupnih prihoda, a za Europsko prvenstvo 2016. dogovorili smo fiksni iznos za raspodjelu u iznosu od 150 milijuna eura.”

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.