UEFA traži odgodu izbora i odlazak Blattera

UEFA traži odgodu izbora i odlazak Blattera

Predsjednici nekih od najvećih europskih nogometnih saveza također su se izjasnili o novonastaloj situaciji u kojoj je najbitnije brzo djelovati.

Michel Platini/Foto: Uefa screenshot

U Varšavi je održan sastanak Izvršnog odbora UEFA-e, na kojem je bio prisutan i prvi čovjek HNS-a Davor Šuker. Nakon sastanka krovna europska nogometna kuća objavila je izjavu koja se tiče nedavnih uhićenja FIFA-inih dužnosnika i koje je korake UEFA poduzela nakon takvog raspleta događaja.

Današnji događaji još jednom pokazuju kako je korupcija duboko ukorijenjena u kulturu Fife. Postoji potreba da se cijela FIFA obnovi i da se provede istinska reforma. Postoji rizik da se predstojeći kongres  Fife pretvori u farsu te stoga europski savezi moraju pažljivo razmotriti trebaju li uopće sudjelovati na kongresu i upozoriti na sustav koji će posljedično uništiti nogomet ako ga se ne zaustavi.

Uefine zemlje članice sastat će se sutra uoči kongresa Fife. U tom trenutku, europski savezi odlučit će koji su daljnji koraci potrebni kako bi se zaštitila nogometna igra. U međuvremenu, članovi Uefinog Izvršnog odbora uvjereni su kako postoji velika potreba za promjenom rukovodstva Fife i snažno vjeruju kako se kongres Fife treba odgoditi, a novi izbori za predsjednika Fife organizirati unutar sljedećih šest mjeseci.” 

Michel Platini proveo je dan u Varšavi na finalu Europske lige, ali u javnosti još nije prokomentirao dramatičnu situaciju u FIFA-i.

Dan prije uhićenja u Zurichu izjavio je za francuski vjesnik L’Equipeu sljedeće: “Blatter pod svaku cijenu želi ostati na vlasti. Njegov život bez FIFA-e je prazan i on se boji budućnosti. Više puta mi je ponovio kako se 2015. neće kandidirati za predsjednika. Sada vidim kako me cijelo vrijeme lagao. Ali bin al Hussein bi bio sjajan predsjednik. Voli nogomet, financijski je neovisan i bio bi idealan izbor.” 

Predsjednici nekih od najvećih europskih nogometnih saveza također su se izjasnili o novonastaloj situaciji u kojoj je najbitnije brzo djelovati.

“Ova afera nadmašuje maštu. Iako nije osumnjičen, Sepp Blatter bi trebao napraviti uslugu nogometu i otići. Također, ne vidim kako se pod ovim okolnostima mogu održati izbori za predsjednika FIFA-e”, rekao je predsjednik njemačke Bundeslige Reinhard Rauball.

Predsjednik Nogometnog saveza Engleske Greg Dyke ostao je iznenađen prije spavanja: “Kad sam sinoć išao u krevet mislio sam da ćemo imati još jedan dosadan Kongres, ali sada će biti uzbudljivo. Veliko je pitanje da li se u ovim okolnostima mogu održati izbori za predsjednika Fife.” 

Situaciju je komentirao i bivši predsjednik UEFA-e Lennart Johansson koji je na izborima za predsjednika FIFA-e 1998. izgubio od Blattera: “Nisam iznenađen. Velika je nesreća da FIFA, najveća svjetska sportska organizacija, ima ovakvog lidera kao što je Blatter. On će sigurno pokušati još jednom dobiti izbore. Svjetsko prvenstvo 2018. bi trebalo oduzeti Rusiji i dodijeliti ga Engleskoj. Također trebalo bi ponoviti izbor za domaćina SP 2022., koje je dobio Katar.” 

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.