UEFA uvodi novo natjecanje za klubove – pola HNL-a u Europi!

UEFA uvodi novo natjecanje za klubove – pola HNL-a u Europi!

Od sezone 2021/22 krovna europska nogometna organizacija (UEFA) uvodi novo natjecanje za klubove, potvrđeno je na sjednici u Dublinu nakon izvlačenja kvalifikacijskih skupina za Euro 2020.

Novo natjecanja još nema službeno ime, no predstavljeno je kao Europska Liga 2. U skupine će se ukupno plasirati 32 momčadi, a na proljeće kreće nokaut faza. Prvoplasirani iz svake skupine osigurati će svoje mjesto u osmini finala, dok će drugoplasirani u playoff protiv jednog od trećeplasiranih iz Europske Lige 1 (dosadašnja EL). Pobjednik tog dvoboja nastavlja svoj put u osmini finala EL2.

Sva tri natjecanja u skupinama će brojiti ukupno 32 kluba, a novost je i da će se sva finala igrati u istom tjednu. Tako će srijedom na rasporedu biti finale EL2, četvrtkom finale EL, dok će se subotom igrati finale Lige Prvaka. Zbog smanjenja broja klubova u sadašnjoj EL sa 48 na 32 nameće se isti način playoffa za ulazak u osminu finala EL između trećeplasiranih iz Lige Prvaka i drugoplasiranih iz Europske Lige. Na službenim stranicama UEFA-e o tom još nema obavijesti. Pobjednik novog natjecanja osigurati će svoje mjesti u Europskoj Ligi za nadolazeću sezonu.

Što to znači za hrvatski nogomet? Ukoliko bi HNL (kao što je trenutno) ostao na 16. mjestu UEFA rankinga (isto vrijedi i za 17. mjesto), prvak bi imao mjesto u kvalifikacijama za Ligu Prvaka, pobjednik kupa išao bi u Europsku Liga (kvalifikacije), a 2., 3., i 4. plasirali bi se u to novo natjecanje. Ukoliko bi HNL na kraju sezone 19/20 skočio na ljestvici na 15. mjesto (isto vrijedi i za 13. i 14. mjesto), onda bi uz prvaka i drugoplasirani klub domaćeg prvenstva imao sigurno mjesto u kvalifikacijama za Ligu Prvaka, trećeplasirani i pobjednik kupa išli bi u kvalifikacije za Europsku Ligu, a 4. i 5. mjesto vodilo bi u novo natjecanje.

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.