Ukrajinski nogometni savez: “Zaprepašteni smo uznemirivanjem Vide!”

Ukrajinski nogometni savez: “Zaprepašteni smo uznemirivanjem Vide!”

Ukrajinski savez oštro reagirao na odluku Fife.

Foto: Novilist.hr
Nakon četvrtfinalne pobjede na domaćinom Rusijom hrvatski reprezentativac Domagoj Vida i član stručnog stožera Ognjen Vukojević objavili su video na kojem se može čuti uzvik “Slava Ukrajini”, što su u Rusiji shvatili kao provokativnu poruku. Reagirala je disciplinska komisija međunarodne nogometne federacije (FIFA) i kaznila Vukojevića s 15 tisuća švicarskih franaka, a Vida je završio samo sa opomenom. Na spornoj video snimci može se čuti kako su Vida i Vukojević posvetili pobjedu u Ukrajini i kijevskom Dynamu, što je izazvalo burne reakcije diljem Rusije i svijeta s obzirom na njihove zategnute političke odnose. Reagirao je i Hrvatski nogometni savez, koji je Ognjena Vukojevića razriješio dužnosti člana stručnog stožera hrvatske nogometne reprezentacije. Podršku i zahvalu Domagoju Vidi izrazio je i Ukrajinski nogometni savez, koji je iskazao svoje zgražanje i negodovanje na takvu odluku.

“Ukrajinski nogometni savez, kao i milijuni ukrajinskih navijača, zaprepašteni su uznemirivanjem Domagoja Vide, hrvatskog reprezentativca i bivšeg igrača kijevskog Dinama, koje je započelo nakon objavljivanja videosnimke u kojoj je rekao: ‘Slava Ukrajini!’

U spomenutom slučaju imamo jasan i beskompromisni stav: Nogometaš koji je dugi niz godina igrao za legendarni ukrajinski klub ima pravo izraziti zahvalnost i poštovanje prema Ukrajini i njezinim navijačima! Nijedna disciplinska pravila FIFA-e ne sadrže norme koje bi zabranile takve postupke.

Slogan “Slava Ukrajini!” pozdrav je u znak sjećanja na žrtve, patriotski simbol neovisnosti, slobode i slobode ukrajinskog naroda, kao i slogan koji često koriste ukrajinski navijači prilikom navijanja. Istodobno, slogan ne sadrži negativne ili uvredljive sadržaje. Sličan je i ostalim sloganima poput “Slava Hrvatskoj!” ili “Slava Francuskoj!” U ime cijele ukrajinske nogometne zajednice, Domagoju Vidi želimo izraziti zahvalnost za javno pokazivanje poštovanja prema Ukrajini. Također, čestitamo na ulasku Hrvatske u polufinale Svjetskog prvenstva u Rusiji”, piše u dopisu Ukrajinskog nogometnog saveza naslovljenom na adresu Međunarodne (FIFA) i Europske nogometne organizacije (UEFA).

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.