Unatoč prosvjedima Olimpijska baklja stigla u Rio

Unatoč prosvjedima Olimpijska baklja stigla u Rio

Nakon 20.000 kilometara dugog putovanja kroz 300 gradova i 26 pokrajina po najvećoj državi Južne Amerike, olimpijska baklja je nakon serije prosvjeda konačno stigla u Rio de Janeiro.

Na putu prema gradu u kojemu za dva dana počinju Olimpijske igre, demonstranti su nekoliko puta pokušali ukrasti baklju i ugasiti olimpijski plamen.

Prvi incident dogodio se u Sao Paulu, problema je bilo i u Porto Alegreu, a izgredi su nastali i u južnom predgrađu Rio de Janeira, gdje je na prolasku baklje nastao pravi metež. Policija je prosvjednike rastjeravala suzavcem. Za mnoge Brazilce organizacija najvećeg sportskog događaja na svijetu nepotreban je trošak za zemlju koja je ionako u ekonomskim problemima.

Baklja je u Rio stigla na brodu kojim je upravljao bivši jedriličar i osvajač olimpijske medalje Lars Grael, a po gradu ju je prvi nosio gradonačelnik Eduardo Paes.

Danas  će baklja proći kroz olimpijsku zonu u Barra da Tijuca, a zatim će na poznate plaže Ipanema i Copacabana.

Olimpijski plamen put je započeo 21. travnja u drevnoj Olimpiji u Grčkoj, a završit će na stadionu Maracana na svečanosti otvaranja Olimpijskih igara u petak navečer po lokalnom vremenu.

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.