Grčka Olimpija, 21. travnja 2016.

Upaljen olimpijski plamen: Otpočelo štafetno putovanje olimpijske baklje

Upaljen olimpijski plamen: Otpočelo štafetno putovanje olimpijske baklje

`Rio de Janeiro postaje spektakularna pozornica na kojoj će se prikazati ono najbolje od ljudskog duha.´

Olimpijski plamen/Getty Images

Grčka glumica u ulozi drevne svećenice boga Zeusa, Katarina Lehou, upalila je u grčkoj Olimpiji 21. travnja točno u podne po lokalnom vremenu olimpijski plamen. Upaljen je, kao što to zahtijeva drevna tradicija, ispred hrama božice Here sunčevim zrakama uz pomoć konkavnog zrcala. Povorka od tridesetak plesačica i plesača plamen je otpratila do stadiona na kojem su se održavale drevne olimpijske igre, gdje je njime upaljena olimpijska baklja.

 “Stanovnici Brazila srdačno će dočekati cijeli svijet i oduševiti nas svojom životnom radošću i strašću za sportom“, rekao je tom prilikom predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora Thomas Bach. Prvi je baklju preuzeo grčki gimnastičar i svjetski prvak Lefteris Petrounias. Štafetno putovanje olimpijske baklje u Grčkoj trajat će šest dana. Ukupno 450 bakljonoša nosit će je 2.235 kilometara, posjetit će sedam arheoloških nalazišta te antički grad Maraton i otoke Zakintos i Krf. Putovanje po Grčkoj završit će 27. travnja na stadionu Panathinaikos, mjestu održavanja Prvih Olimpijskih igara modernog doba 1986. godine. Baklja će prije svog odlaska u Brazil biti izložena do 2. svibnja u Olimpijskom muzeju u Lausanni.

Štafeta po Brazilu započinje 3. svibnja u glavnom brazilskom gradu Braziliji. Olimpijski će plamen u 95 dana posjetiti 329 brazilskih gradova i gradića te prevaliti 20.000 kilometara cestom i 10.000 kilometara zrakom. Olimpijsku baklju nositi će oko 12.000 bakljonoša, a zadnji među njima će 5. kolovoza na svečanosti otvaranja Olimpijskih igara u Riju upaliti plamen na stadionu Maracanã.

Obred paljenja olimpijskog plamena potiče iz 8. stoljeća pr. Kr., kada su stari Grci počeli održavati olimpijske igre. Vatru su smatrali božanskim elementom, a kako bi osigurali čistoću olimpijskog plamena, palili su ga pomoću konkavnog zrcala. Ta se tradicija do danas poštuje, a plamen se pali 90 do 100 dana prije početka Igara.

Video: Ruta putovanja olimpijske baklje, Rio 2016.

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.