Ususret  Europskim sveučilišnim igrama Zagreb- Rijeka 2016.

Ususret  Europskim sveučilišnim igrama Zagreb- Rijeka 2016.

Ako je Univerzijada 1987.donijela ekonomski i kulturni “procvat“ Zagrebu, pitamo se kakve li će “povlastice“ donijeti ovogodišnje Europske sveučilišne igre?

Dvanaest dana dijeli nas od spektakla koji se sprema u Zagrebu. Europske sveučilišne igre Zagreb-Rijeka  bit će najveće sportsko natjecanje ikada održano u Hrvatskoj- veće od Univerzijade 1987. i od Mediteranskih igara u Splitu 1979.

Univerzijada 1987. po svim je procjenama bila na svjetskoj razini. Izgrađeno je oko 130 sportskih objekata među kojima  su  Dvorana Dražena Petrovića, plivalište Mladost, Autobusni kolodvor i hotel Dubrovnik, uređen je ŠRC Jarun, a obnovljeni su Dom sportova i Muzej Mimara. Tim je događajem Zagreb  doživio urbanistički preporod pa se često  i danas kaže kako je upravo Univerzijada izgradila Zagreb.

A što nam donosi “Univerzijada“  12.srpnja?
Organizacije je i dalje impresivna, maskota Zagi je dobio nasljednika Hrkija, a pojedini su objekti obnovljeni. Može se reći da je skoro sve spremno.
Skoro, da, jer ima nešto drukčije i ne toliko impresivno od Igara 1987. – doživljaj cijelog događaja.
Sada je zainteresiranost, a i općenito upućenost u cijelu stvar, manja.  Ne vlada opća euforija kao davne 1987.
Cijeli događaj zamišljen je i stvoren s ciljem stvaranja osjećaja zajedništva i djelovanja, a on bi upravo zbog toga trebao i “zaživjeti“.
Možda jedan “poziv” hrvatskom narodu ne bi bio uzaludan.
Sukladno sloganu Europskih sveučilišnih igara, Srce vjeruje-um ostvaruje, atmosfera, posjećenost i zainteresiranost trebale bi prerasti one iz ’87.

Ako je Univerzijada 1987.donijela ekonomski i kulturni  “procvat“  Zagrebu,  pitamo se kakve će “povlastice“ donijeti ovogodišnje Europske sveučilišne igre?

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.