Utakmica Varteks – Hajduk: Ideja veća od nogometa

Utakmica Varteks – Hajduk: Ideja veća od nogometa

U Jalkovcu, predgrađu Varaždina, danas se odigrala prijateljska utakmica između navijačkog Varteksa i splitskog Hajduka. Danas se slavio nogomet i sve osim toga bilo je manje bitno.

{$alt}
www.facebook.com/NkVarteks

Danas se u Jalkovcu, predgrađu Varaždina, odigrala utakmica između Varteksa kojeg su osnovali navijači i splitskog Hajduka, kao još jednog predstavnika narodnog kluba. Sama utakmica imala je prijateljski karakter u svim segmentima. Torcida je došla u velikom broju na sjever Hrvatske kako bi pružila podršku svojoj momčadi, ali i Varteksu koji već četiri godine igra u županijskim ligama.

Oko dvije tisuće zaljubljenika u iskonski nogomet pratilo je ovaj susret. U prvom planu nije bio rezultat, nisu bili Torcida ili White Stonesi. Nisu bili ni igrači Varteksa ili Hajduka.

U prvom i onom pravom planu bila je ideja zajedništva, nogometnog poštovanja i borbe za “nogometno” bolje sutra. Torcida je dan prije odlučila bojkotirati derbi da bi skrenula pozornost na situaciju u hrvatskom nogometu. I svakako je to učinila na pravi način jer se na tribinama Maksimira nalazilo 15 000 slučajnih prolaznika koji su s vremena na vrijeme uzviknuli “Dinamo” i “Ubij tovara” da bi nakon utakmice pošli svojim kućama i možda za koju godinu, kada ponovo na poklon u lokalnom kafiću dobe ulaznicu, navrate na stadion.

Danas, u nedjelju 17. svibnja, praznik nogometa u predgrađu nije sadržavao prolaznike već ljude koji će, nadam se, dovesti nogometno bolje sutra u Hrvatsku. Tu se ne radi samo o nogometu, radi se o micanju kriminalne garniture koja vlada hrvatskim nogometom, tu se radi  o vraćanju pravih navijača na tribine, radi se o uživanju u danu kada je nogometna utakmica. Također, radi se o sudjelovanju u radu kluba, navijačkim aktivnostima i svim ostalim popratnim stvarima zbog kojih smo nekad pratili svoje klubove.

Utakmica Varteksa i Hajduka bila je početak suradnje i ujedno udruživanje hrvatskog juga i sjevera. Možda su neki očekivali da će sjever imati neko drugo odredište, ali nadam se da je svima jasno zbog čega je u hrvatskoj metropoli ovako nešto nemoguće utemeljiti.

www.facebook.com/NkVarteks

www.facebook.com/NkVarteks

Na početku utakmice objašnjeno je što je cilj: “Varteks i Hajduk udružuju nastojanja da se nogomet u svim sredinama opet počne igrati zbog navijača”. 

Prijateljsko nadmetanje gledalo je oko dvije tisuće ljubitelja nogometa, a Torcida je tijekom utakmice iskazala poštovanje Varteksu skandiranjem “Varteks Varaždin”. Igrači Varteksa uzvratili su odlaskom pred njihov prostor na kraju utakmice i zasluženim pljeskom pozdravili sve sudionike ovog događaja.

Rezultat? Posve nebitan, ali spomenimo da je Hajduk pobijedio identičnim rezultatom kojim je jučer izgubio od ‘građanskog kluba’ iz Zagreba. Hajdukovci su započeli utakmicu s istom postavom kao i jučer, ali nakon dvadesetak minuta igre izmijenila se gotovo cijela jedanaestorka. Na golu je ostao samo vratar Grbić.

Incidenata i ispada nije bilo. Bilo je djece koja još ne mogu udariti nogometnu loptu pa sve do djedova i baka koji su sredinom prošlog stoljeća bili dio nogometnih priča u varaždinskom kraju.

Uglavnom, na jednoj utakmici županijskog kluba kojeg su osnovali navijači, okupilo se ljudi koliko bi se zajedno okupilo na utakmicama Lokomotive, Dinama i Slavena.

Pred Varteksom je još dugi put povratka među prvoligaško društvo. Do tog trenutka proći će još mnoga ljeta i mnoge zime, ali jedno je sigurno – jednog dana oni će se tamo pojaviti, igrat će utakmice pred tisućama gledatelja, gubit će i pobjeđivati, a na kraju dana biti će posve ponosni na ono što je njihovo i što im nitko ne može oduzeti. 

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.