Vaterpolist Ivo Trumbić primljen u Kuću slavnih vodenih sportova

Vaterpolist Ivo Trumbić primljen u Kuću slavnih vodenih sportova

Ivo Trumbić sedmi je Hrvat u Kući slavnih vodenih sportova nakon Zdravka Ćire Kovačića, Zorana Jankovića, Ratka Rudića, Perice Bukića, Zdravka Ježića Pucka i Milivoja Bebića

Ivo Trumbić

Veliko priznanje za hrvatski vaterpolo upravo je stiglo iz SAD-a. Legendarni vaterpolist i trener Ivo Trumbić primljen je u Kuću slavnih vodenih sportova. Trumbić je zajedno s 12 kolega izabran od strane posebnog odbora. Trumbić je izabran za iznimna postignuća u vaterpolu. Ceremonija će biti održana u Santa Clari, u Kaliforniji, od 19. do 21. lipnja 2015.

– Jučer mi je javljeno da sam primljen u Kuću slavnih. To je jedno veliko priznanje koje me zaista oduševilo, priznanje mojoj cjelokupnoj životnoj karijeri. Zahvaljujem svima koji su me predložili, ali veliko hvala i svim mojim suigračima i trenerima. Iznenađen sam i oduševljen. Teško mi je to sve opisati u dvije, tri rečenice, izjavio je Ivo Trumbić i dodao:

– Bio sam u vaterpolu 35 godina, tako da je i čitav moj život vezan uz ovaj sport, ustvrdio je Ivo Trumbić.

Ivo Trumbić sedmi je Hrvat u Kući slavnih vodenih sportova, a nakon Zdravka Ćire Kovačića, Zorana Jankovića, Ratka Rudića, Perice Bukića, Zdravka Ježića Pucka i Milivoja Bebića. Rođen je u Splitu 1935. godine. Karijeru je započeo u Jadranu, za koji je igrao od 1946. do 1961. Za zagrebačku Mladost igra do 1970. Najveće uspjehe ostvario je kao igrač reprezentacije bivše države. Na Olimpijskim igrama u Ciudad de Mexicu 1968. osvojio je zlatnu medalju. Četiri godine ranije, na Igrama u Tokiju 1964. osvojio je srebro. Srebro i broncu osvojio je i na Europskim prvenstvima. S Mladosti je bio prvak Europe u tri navrata (1967., 1968., 1969.), a jednu je godinu igrao i u Grčkoj te je s Olympiacosom osvojio naslov prvaka Grčke (1971.)

Nako igračke karijere Trumbić se posvetio trenerskom pozivu, u kojem je bio iznimno uspješan. S reprezentacijom Nizozemske osvojio je broncu na OI u Montrealu 1976. Vodio je i Grčku, kao i momčad Olympiacosa, ali je iznimno uspješan bio u Italiji. Na klupi Pescare je, između ostalog, 1987. osvojio naslov klupskog prvaka Europe. Iste je godine s tom momčadi osvojio i europski Superkup te dvostruku krunu u Italiji. Karijeru je započeo kao vratar, a nastavio kao sjajni branič i kasnije trener.

Uz Ivu Trumbića u Kuću slavnih 2015. godine bit će primljeni i Enith Brigitha (Nizozemska), Jodie Henry (Australija), Diana Macanu (Rumunjska), Lao Lishi (Kina), Anastaysia Ermakova, Irene Van Der Laan (Nizozemska), James Gaughran (SAD), Don Watson (SAD), Masako Kaneko (Japan), Bartolo Consolo (Italija), Liang Boxi (Kina) i Karlyn Pipes-Neilsen (SAD).

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.