Važne promjene na Grand Slam turnirima! Otežan put vodećima

Važne promjene na Grand Slam turnirima! Otežan put vodećima

Važne promjene na Grand Slam turnirima uvode se od 2019. godine.

Na Grand Slam teniskim turnirima više neće biti 32 nositelja već 16, odlučeno je na sastanku organizatora najvećih turnira u svjetskom tenisu u Londonu.

Tako će od 2019. godine  na Wimbledonu, Australian Openu, Roland Garrosu i US Openu biti postavljeno samo 16 tenisača i tenisačica kao nositelji, a time će biti daleko veća mogućnost da se bolje rangirani igrači i igračice sretnu i prije osmine finala.

16 nositelja na Grand Slam turniru bilo je do 2001. godine, a potom je US Open uveo pravilo od dvostruko više nositelja na zahtjev TV-mreža koji su željeli zvijezde što dalje u turniru.

“Kada sam ja počinjao, bilo je tako i bilo je zanimljivo. Aktualni sustav vam pomaže da se osjećate malo sigurnije, ali možda je zanimljivije imati samo 16 nositelja. Ni ja ne bih volio na startu turnira igrati protiv 17. ili 20. tenisača svijeta, ali…”, osvrnuo se na novosti Roger Federer, najtrofejniji tenisač u povijesti.

Dosad su najbolji tenisači tek u četvrtom kolu mogli igrati protiv TOP 20 suparnika, a sad će moći već na samom startu turnira.

Osim pravila o nositeljima, pooštrena su i pravila zagrijavanja pred dvoboj pa će tako svi imati točno minutu za ždrijeb servisa, pet minuta zagrijavanja i minutu pripreme za dvoboj. Tko se ne bude držao tog pravila bit će kažnjen s 20.000 USD.

Također, onaj tko u prvom kolu preda dvoboj bez borbe zbog ozljede ili nekog drugog razloga, dobit će samo 50 posto nagrade, a ostalih 50 posto idu igraču koji ga zamijeni kao “lucky loser”.

Australian Open će već od sljedeće godine imati novo pravilo koje igraču omogućuje mali predah između poena, sat koji će otkucavati 25 sekundi od trenutka završetka poena.

 

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.