Važnost istezanja

Važnost istezanja

Pravilno istezanje drži mišiće fleksibilnima, jakima i zdravima. Bez istezanja, mišići se skraćuju i postaju kruti.

Mnogi ljudi kad pomisle na istezanje, misle da je to za gimnastičare ili atletičare. No, istezanje je vrlo važan dio svakog treninga, i mora postati nešto što redovito radite. Ono drži mišiće fleksibilnima, jakima i zdravima. Bez istezanja, mišići  se skraćuju i postaju kruti.

No, istezanje nema samo ulogu u pomaganju Vašem tijelu. Ono je također blagotvorno za vas um. Čak i kratko istezanje od 10-15 minuta smiruje um, pruža mentalnu pauzu i pomaže tijelu da napuni baterije.

Nekad se vjerovalo da je istezanje potrebno prije vježbe kako bi se mišići spremili za aktivnost. No, istraživanja su pokazala da istezanje mišića koji nisu zagrijani, može zapravo ozlijediti mišić. Kad je sve hladno, mišićna vlakna nisu spremna i mogu biti oštećena. Ukoliko se vježba prije istezanja , veća je prokrvljenost, što ujedno čini tkivo spremnijim na promjene.

Kod istezanja, svaki pokret držite bar 30 sekundi prilikom čega se treba osjetiti tenzija, no ne i bol. Ukoliko osjetite bol, moguće je da je došlo do ozljede ili oštećenja tkiva. Ukoliko dođe do toga, prestanite s istezanjem te skupine.

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.