Veliki interes za 42. Croatia rally

Veliki interes za 42. Croatia rally

Uskoro nas očekuje 42. Croatia rally...

Foto: Uroš Modlic

Pedeset posada iz sedam zemalja prijavilo se za 42. Croatia rally koji će se pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović od 01. do 03. listopada održati u Istri sa startom i ciljem u Poreču. Utrka se boduje za nacionalna prvenstva Hrvatske i Slovenije, FIA Europski rally trofej (ERT) i FIA Prvenstvo Centralno europske zone.

Najveći put da bi sudjelovao na Croatia rallyu prevalit će Rashid Al Ketbi, koji će stići iz više od 5500 km udaljenih Ujedinjenih Arapskih Emirata. Trenutačno je drugi u ERT poretku i u Hrvatskoj će pokušati ugroziti vodećeg Turčina Murata Bostancija. Na Croatia rally stiže i trenutačno trećeplasirani Slovenac Rok Turk. Sva trojica prijavljeni su s automobilima klase R5 s kojima će pokušati izboriti pobjedničko postolje. Račune će im pokušati pomrsiti domaći vozači Juraj Šebalj, Daniel Šaškin i Viliam Prodan, koji vrlo dobro znaju koliko zamki skrivaju uske i skliske istarske ceste.

Itinerer najstarijeg i najzahtjevnijeg hrvatskog rallya ove je godine dugačak 454 km od čega 191 km brzinskih ispita. Zbog dužine i zahtjevnosti brzinaca utrka ima koeficijent 2 za hrvatsko prvenstvo i koeficijent 4 za ERT. Dio staza na kojima će se voziti vozačima i publici je poznat od ranije, no koncepcijska novost je da se veći dio brzinskih ispita vozi nizbrdo, što će posebno pridonijeti atraktivnosti rallya. Organizatori, Hrvatski auto i karting savez te Auto klubovi D.T i Cro Dakar Team poseban naglasak i ove godine stavljaju na sigurnost svih sudionika i gledatelja. Sigurnosni elaborati izrađeni su prema posljednjim preporukama Svjetske automobilističke federacije FIA-e.

Trodnevni program u Poreču počinje u četvrtak, 01. listopada svečanim startom, a nastavlja se dan kasnije kada će se voziti četiri brzinska ispita. U večernjim satima, u petak 02. listopada u Poreču će se održati koncert riječke rock skupine Let 3 za sve sudionike i gledatelje Croatia rallya. Subotnji program donosi još ukupno osam brzinaca. Posade se na cilju očekuju oko 21 sat, nakon čega slijedi nastup Magic Seventy banda.

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.