Veliki Joško Skoblar od danas je Francuski Vitez

Veliki Joško Skoblar od danas je Francuski Vitez

Vitez Francuske Republike, grand et genial - Josip Skoblar

Za Francuze je veći od bilo kojeg golgetera kojeg su ikad gledali u Ligue 1. U Marseillu je živuće nogometno božanstvo. Dok je igrao bio je strijelac i virtuoz kristalno čiste planetarne klase.

Kao trener na Kantridi je razbio Reala, s Hajdukom osvojio Kup. U svojem Olympiqueu bio je sportski direktor, danas je tamo tehnički savjetnik i danas je u Marseilleu proglašen: francuskim ‘Vitezom nacionalnog reda za zasluge’. Francuska Vlada Hrvata Josipa Skoblara proglasila je svojim Vitezom, formalno priznanje uručio mu je gradonačelnik Marseillea Jean-Claude Gaudin. Dodjeli je nazočila delegacija Hrvatskoga nogometnog saveza predvođena čelnikom Davorom Šukerom.

– Ovo je priznanje koje mi zaista puno znači. Točnije govoreći, oduševljen sam respektom koje su mi Francuzi pokazali. Prekrasno je vidjeti da te netko toliko cijeni. Hvala i gospodinu Šukeru i delegaciji Saveza na dolasku, to je sjajna gesta zbog koje mi je jako drago. Veselim se što ću biti ambasador Hrvatskog nogometnog Saveza na skorom Europskom prvenstvu u Francuskoj – rekao je 75-godišnji Skoblar.

Od hrvatskih momčadi igrao je samo za Rijeku, u smiraju karijere od 1975.-1977. Rodom Zadranin, nogometno je ime stekao u OFK Beogradu, a svjetsku prepoznatljivost donijele su mu kolosalne igre u OM-u. U pet godina igranja za Olympique Marseille na 159 utakmica zabio je – 138 golova. Najveće individualno priznanje za vrijeme igračke karijere nije mu nitko odabrao dodijeliti nego ga je sam zaradio i to ovako: u jednoj je sezoni uredno utrpao 44 gola (!) pa je 1971. dobio ‘Zlatnu kopačku’ kao najbolji europski strijelac.

Nogometaš koji je imao bolji centaršut ‘rabonom’ nego većina kad jačom nogom ubacuje iz slobodnog udarca sa dvije minute uzimanja zraka, namještanja i ciljanja. Golgeter kojeg najveći marsejski nogometni fanatici i lokal-patriote drže boljim od Jean-Pierre Papina.

Vitez Francuske Republike, grand et genial – Josip Skoblar. Čestitke i duboki naklon.

(*photo: HNS-CFF)

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.