Veslanje: Završen vrlo uspješni Croatia Open

Veslanje: Završen vrlo uspješni Croatia Open

Damir Martin pobijedio Sinkoviće i potvrdio da je najbolji hrvatski veslač...

Obilje zanimljivih utrka ponudilo je 32. izdanje veslačkog Croatia Opena s više od 1200 natjecatelja iz deset država. Lijepo vrijeme u oba regatna dana privuklo je i gledatelje, a utrke su zaintrigirale i brojne jarunske šetače.

Apsolutni šlager prvoga dana programa bilo je finale seniorskih samaca ili Memorijal Slavka Matoca – Muhe, u kojem su snage odmjerila tri najbolja hrvatska veslača – Damir Martin (VK Trešnjevka) i braća Sinković (HAVK Mladost). Veslački povratnik Damir Martin još jednom je (kao i na finalu Kupa Miljenka Finderlea 29. ožujka) pobijedio članove najboljeg svjetskog ‘dubla’ i bivše kolege iz famoznog četverca na pariće.

Vrijeme pobjednika 7:19.16, drugoplasiranog M. Sinkovića +3.40, trećeplasiranog V. Sinkovića +10.51. Sjajni je Trešnjevčanin u posljednjoj dionici utrke “slomio” prošlogodišnjeg pobjednika Martina Sinkovića, potvrdivši da je ozljeda definitivno iza njega.

“Sretan sam zbog ovog uspjeha jer to je potvrda da ona prva pobjeda nije bila slučajnost. Osjećam se moćno, imam dojam da sam na pravom putu i da iz svoga tijela mogu izvući sve što je moguće i sve što hoću”, izjavio je Damir.

Na novinarsku konstataciju da se “kralj samaca” vratio u velikom stilu, Damir Martin je odgovorio u velikom stilu: “Nikad nije ni otišao, samo se pritajio…”

Ni Sinkovići nisu bili razočarani ishodom utrke. Martin Sinković je ustvrdio: “Zadovoljan sam jer ovo je ipak realniji odnos snaga nego u prethodnoj utrci kada sam ostao iza njega gotovo devet sekundi. Imamo tri odlična skifista, što je lijepa stvar za ovako malu zemlju…”

Valent Sinković je dodao da od 2009. nismo imali ovako zanimljivu utrku skifova, “jer Damir je uvijek bio puno ispred”.

U ostalim dvjema memorijalnim utrkama Croatia Opena slavili su gosti iz inozemstva. Pokal za pobjedu na Memorijalu Niko i Jure (juniorski dvojci bez kormilara) otišao je u mađarski Györ, a za Grahovčevu počasnu utrku (mlađi juniorski osmerci) – pokal je otputovao u Tursku. Trešnjevčani i Istrani “osjetili” su kolajne oko vrata…

Vrijedne pobjede prvoga dana regate osvojili su od naših predstavnika: Teuta Lea Stojaković (VK Iktus) i Tomislav Čanić (VK Croatia) u juniorskim samcima, kao i Valentina Pleić (HAVK Mladost) u seniorskom B samcu te sestre Milošević (VK Trešnjevka) u dvojcu bez komilara.

Drugi dan Croatia Opena donio je šlager utrku u dvojcima na pariće. Očekivano, uvjerljivo su slavili aktualni svjetski prvaci Martin i Valent Sinković (6:11.43), ispred solidne srbijanske posade Marjanović, Filipović (6:19.50).

“Zadovoljni smo ostvarenim vremenom, očekivali smo negdje oko 6:15, tako da je ovo dobar znak za ulazak u sezonu. Očekujemo još bolju sezonu nego prošlogodišnju, a pravo stanje stvari vidjet ćemo na skorašnjoj regati Svjetskog kupa na Bledu”, poruka je braće Sinković.

Damir Martin je i u dresu HVS-a potvrdio skifističku nedodirljivost na jarunskoj stazi. Naš novi seniorski četverac na pariće (Šain, Kolobarić, Čavrlj i Vekić) nakon samo sedam dana u čamcu stigao je drugi, sa oko sedam sekundi zaostatka za Estoncima. To može biti dobar projekt, ako se, kako kaže Mario Vekić, dvojica klasičnih rimenaša (Vjeko Kolobarić i Vito Čavrlj) uspiju naviknuti na dva vesla.

“Svi uvijek mene pitaju kakav je novi četverac na pariće. Dobar smo energetski potencijal, s dobrim ostvarenjima na ergometru, ali daleko od toga da ćemo stvoriti posadu na razini prošlog četverca na pariće”, rekao je David Šain.

Trešnjevkine članice, sestre Karla i Marcela Milošević, trijumfirale su (i) u ženskom ‘dublu’, croatijaš Patrik Farkaš u samcima juniora B, jednako kao i Velolučanka Josipa Jurković u ženskoj inačici te discipline, dok je u ženskom juniorskom ‘dublu’ pobijedila osječko-medulinska kombinacija – Teuta Lea Stojaković i Marina Kaić. Naš juniorski četverac na pariće ili “mali CroExpress” slavio je pobjedu ispred turske posade sa oko šest sekundi prednosti…

Hrvatsko veslanje ima potencijala i u mlađim dobnim kategorijama, a u seniorskom uzrastu bit će iznimno zanimljiva borba za olimpijske norme, dvije se čine prilično izvjesne (dvojac na pariće i samac).

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.