Video: Čilić o doping skandalu – “Igrali su se mojim životom i mojom karijerom!”

Video: Čilić o doping skandalu – “Igrali su se mojim životom i mojom karijerom!”

Marin Čilić za britanski Guardian komentirao je doping-skandal i posljedični najveći uspjeh karijere - osvajanje US Opena 2014. godine...

Najbolji hrvatski tenisač Marin Čilić napokon je detaljno progovorio o dopinškom skandalu koji mu je prije otprilike dvije godine prijetio uništiti obećavajuću karijeru.

“Nikad ne znate što se krije iza idućeg brda”, počeo je Marin razgovor za britanski Guardian. “Kad vam se tako nešto dogodi, najprije ste zbunjeni jer vam nije jasno zašto se to događa baš vama. No, kad sve prođe ipak shvatite da neki lijepi trenuci postanu još dragocjeniji.”

Međugorac je s teniskih terena prisilno udaljen na čak devet tjedana, a Međunarodna teniska federacija teretila ga je za uzimanje nedozvoljene supstance niketamida. U njegovu obranu nisu išla ni dvije predaje meča zbog bolnog koljena (Wimbledon, Umag), a zbog čega je ITF počeo još više sumnjati u njegovu krivicu.

“Nisam bio u depresiji koliko sam bio živčan, a pogotovo sam poludio kad se na koncu ustanovilo da s moje strane nije bilo nikakvih nepravilnosti. Cijelo vrijeme sam to ponavljao, ali nisu mi vjerovali. Koristili su terminologiju koju je bilo nemoguće razumjeti, a s jedinim ciljem da čitavu glupost zataškaju”, priča Čilić.

“Nisam mogao razumjeti, niti to mogu sada, da postoje oni koji se na taj način igraju ljudskim životima i karijerama. Bio sam užasnut, jednostavno nisam znao što napraviti i cijelo sam se vrijeme tresao. Znao sam kako nisam učinio ništa ilegalno, odnosno da nisam namjerno uzeo neku nedozvoljenu supstancu. Nisam ni znao o čemu se radi pa sam samo pokušavao saznati što je točno u pitanju. Znao sam da sam ‘čist’ i nevin, a kad sam to konačno i dokazao sudu je trebalo četiri mjeseca da takvu činjenicu prizna.”

Mnogima u teniskom svijetu nije jasno zašto ITF u posljednje vrijeme čini takve pogreške. “Vjerujte mi da i sam tražim odgovor na to pitanje, ali ne ide. Nije ih bilo briga što su me doveli do ludila i karijeru mi stavili na kocku. Takvim je ljudima sasvim svejedno – od prvog im je saslušanja jedini cilj bio pod svaku me cijenu proglasiti krivim, a to je lako dokazati.”

Budući da je Savez cijelu priču pokušao zataškati i sakriti prave razloge i grube činjenice koje se kriju iza ‘problema’, prvi je hrvatski reket odlučio pojasniti ‘slučaj niketamid’.

“ITF je od početka tvrdio da sam pozitivan na niketamid, supstancu koju su u međuvremenu proglasili ilegalnom. No, u mom su tijelu ostali samo metaboliti niketamida, što znači da je ta supstanca bila u mom organizmu u prošlosti. Mnogi ne znaju da niketamid nije dozvoljen kad aktivno nastupate, ali izvan natjecanja nije zabranjen. Te sam godine odigrao samo jedan jedini meč, onaj u Münchenu, i testiranje je jasno pokazalo da sam negativan. CAS u Lausseani potvrdio je da se radi tek o metabolitima, ali ITF je unatoč tome napisao da je u pitanju bila glavna supstanca. Bila je to teška laž, a izrečena je namjerno”, ogorčeno priča.

Krivi su, kao što je poznato, dodaci prehrani koje je kupio u Monacu. “Jasno mi je da sam napravio pogrešku jer zajedno s timom nismo provjerili kemijski sastav vitamina. Međutim, takve se greške mogu dogoditi svakome. Više me brine što su mi mnogi ljudi okrenuli leđa, velik broj njih u Hrvatskoj i to oni koje sam smatrao bliskima. Onima koji su mi ostali lojalni bit ću vječno zahvalan – igrači na Touru nisu se pretvarali, mogao sam to vidjeti. Bili su izuzetno korektni i to mi je puno značilo, osobito pritom mislim na Novaka Đokovića.”

Osvrnuo se Čilić i na povijesno osvajanje US Opena prošle godine. “Odigrao sam fantastičan turnir, bio sam savršeno miran i svjestan svojih mogućnosti. Ekipa koja je bila oko mene također je igrala nevjerojatno veliku ulogu, cijelo smo se vrijeme zabavljali i potpuno eliminirali stres i nervozu. To je bio ključ uspjeha, ali trebalo je preskočiti i tu posljednju prepreku. I Nishikoriju i meni bilo je jasno kako je to naš meč karijere, a tad sam i prvi put osjetio nešto slično nervozi.”

Velike zasluge u osvajanju prvog Grand Slama ima i Marinov trener Goran Ivanišević. “Goran je imao u tome svoje prste, bila su presudna i njegova iskustva u finalima. Riječi koje mi je uputio uoči meča bile su strašno važne – kazao je da ćemo oboje biti pod pritiskom, ali kako moram igrati svoju igru i jednostavno uživati u njoj. Tih je nekoliko riječi učinilo čudo i – osvojio sam US Open.”

Novinar Guardiana, kao da dolazi s ‘nestašnog’ Otoka, našeg je tenisačia pitao je li se napio poslije osvojene titule? “Nažalost, nisam. Moram sam odraditi gomilu intervjua pa sam na terenu ostao još tri sata. Kasnije smo otišli u jedan hrvatski restoran na Mannhatanu i tamo proslavili. Dio moje ekipe se jest napio, otišli smo u četiri ujutro, ali ja sam u devet već morao biti na nogama zbog dogovorenih intervjua tako da se tu noć i nisam opustio kako treba. Sve je, ipak, došlo na svoje kad sam nakon desetak dana došao doma. Nikad neću zaboraviti taj dan, bilo je nezaboravno”, zaključio je te se okrenuo pripremi za nove ispite i vraćanje na put kojim je kročio prije nego što ga je krajem prošle godine zaustavila neugodna ozljeda ramena.


Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.