[VIDEO] Izbornik Perua, čovjek bez kojeg nikad ne bi došlo do Božje ruke

[VIDEO] Izbornik Perua, čovjek bez kojeg nikad ne bi došlo do Božje ruke

Prisjetite se kakav igrač je bio trener reprezentacije protiv koje će Hrvatska igrati u petak.

Foto: Exitosanoticias.pe

Hrvatska i Peru prvi put u povijesti sastat će se u petak 23. ožujka i to u američkom Miamiju u dva sata ujutro po našem vremenu na Hard Rock stadionu.

No, znate li za jednu zanimljivu činjenicu oko te južnoameričke momčadi? Oni su, naime, po prvi put nakon 36 godina i Mundijala u Meksiku 1986. godine izborili nastup na Svjetskom prvenstvu, a za to je zaslužan argentinski trener Ricardo Gareca.

Ovaj, sada 60-godišnjak, tako je postao heroj nacije, no nekoliko desetljeća prije bio je najomraženiji čovjek diljem zemlje. Naime, upravo on im je svojim pogotkom u utakmici kvalifikacija 1985. godine oduzeo plasman na SP u Meksiku.

Po mnogima najvažniji kvalifikacijski ciklus u povijesti nogometa završavao je te 1985. godine susretom između Perua i Argentine. Kako bi osigurao put u Meksiko Peru je morao pobijediti, a do 81. minute je vodio 2:1. Međutim, tada se ukazao Gareca i zabio za 2:2 te odveo Gaučose na SP. A tamo svi znamo što se dogodilo, jer da Gareca nije zabio gol, cijela nogometna povijest bila bi drugačija, s obzirom da nikada ne bi došlo do one čuvene i čudesne Božje ruke Diega Armanda Maradone.

Prava nevjerojatnost je ta da Gareca nije ni putovao u Meksiko, iako je Albicelesteu donio put na SP: “Nisam bio u formi i izgubio sam povjerenje izbornika. Pa i protiv Perua sam bio na klupi i kasnije zabio gol za odlazak u Meksiko. Priznajem, neodlazak na Mundijal bio je težak udarac za mene“, izjavio je.

No danas, 33 godine kasnije, svega dva i pol mjeseca dijele ga da konačno ode na SP. Doduše, kao trener, no kao da je bitno…

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.