[VIDEO] NBA se poklonio najvećemu – “Noć Dražena Petrovića”

[VIDEO] NBA se poklonio najvećemu – “Noć Dražena Petrovića”

Dražen Petrović bio je nevjerojatan mladić, pravi sportski fenomen i istinski pionir košarke na globalnoj razini.

Kad se govori o najvećim košarkašima NBA lige, a i košarke općenito, uvijek će se ga svi prisjetiti. Srčanost, hrabrost, predanost radu, sportska lucidnost i još štošta drugo, epiteti su koji jednostavno idu ruku pod ruku s Draženovim imenom.

Najjača košarkaška liga svijeta odala je počast našem sportskom idolu. Prije, tijekom i nakon sinoćnje utakmice između Brooklyn Netsa i Chicago Bullsa, Netsi su kroz video isječke prikazivali fascinantne dijelove kratke Draženove karijere. Petrović je u ono vrijeme bio jedan od najboljih šutera lige te vođa momčadi, što je s obzirom na reputaciju Europljana u to vrijeme u smislu NBA lige, bila velika senzacija.

Poseban gost večeri “slavljenja Draženove ostavštine” bila je njegova majka Biserka, koja je prije utakmice dobila loptu s potpisima svih igrača Netsa, kluba u kojem je njezin sin bio i ostao legenda.

Uoči utakmice podijeljeno je 10,000 figurica s Draženovim likom, a koliko ga još uvijek svi poštuju govori i činjenica da su bile uprizorene i slike fanova kako posjećuju njegov muzej u Zagrebu. Ujedno bio je i predivan pogled prema tribinama gdje je većina navijača nosila majce s brojem “3”.

U jednom trenutku, u kombinaciji s fanovima kako nose rekvizite s likom Dražena Petrovića, reporteri su se prisjetili i njegovih rekordnih večeri.

Draženova želja da izvuče maksimum iz sebe i bude najbolje što može biti u košarkaškom smislu pretvorila ga je u umjetnika i vođu. Otud i nadimak “Košarkaški Mozart” što je njegova košarka u potpunosti i bila. Nitko nije stavljao više pritiska na njega, ni imao više očekivanja od njega – od njega samoga. Uvijek je bio onaj koji je prvi dolazio na trening i zadnji odlazio s njega pa s toga ta njegova predanost jednostavno sama po sebi iziskuje poštovanje. To su samo neke od karakteristika zašto ga se smatra pravim uzorom svim mladim sportašima.

Govoriti već milijun puta ispričane priče o njegovim uspjesima i postignućima nije čak ni potrebno, jer to prije svega govori njegova ostavština. “Njegova najveća ostavština je to što je otvorio put međunarodnim košarkašima koji se sada uspješno mogu natjecati u NBA ligi. Njegov doprinos košarci kao sportu je nemjerljiv i prava je čast i zadovoljstvo bilo poznavati ga,” izjavio je povjerenik NBA lige, David Stern, na temu utjecajnosti Dražena na NBA ligu.

Dražen Petrović bio je nevjerojatan mladić, pravi sportski fenomen i istinski pionir košarke na globalnoj razini. U 28 godina života postigao je nevjerojatno mnogo. Nažalost, nesreća na Autobahnu 9, tog kobnog, 07. lipnja 1993., uskratila nam je mogućnost saznati koliko je ta zvijezda zapravo mogla biti sjajnija.

ŽIVOT LETI KAPETANE…

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.