Video: Veličanstven oproštaj od ragbijaške legende

Video: Veličanstven oproštaj od ragbijaške legende

Jonah Lomu ispraćen je dirljivom hakom na stadionu...

Jonah Loma/Foto: Gettyimages

Jedan od najvećih ragbi igrača svih vremena Jonah Lomu preminuo je 18. studenog 2015. godine u 40. godini života. Bolovao je od rijetke bolesti bubrega. Iako je 2004. bio na transplantaciji, njegovo ga je tijelo odbacilo 2011. godine, nakon čega je bio ovisan o dijalizi. Smrt ragbi legende potresla je sve ljubitelje ovog sporta, a posebno njegov rodni Novi Zeland.

Lomu je u kolovozu ove godine izjavio kako jedino želi dočekati 21. rođendan svoje djece. Na terenu se isticao izvanrednom snagom i dominacijom – protivnici su mu se istovremeno divili i bojali ga se.

Časopis L’Equipe posvetio mu je naslovnicu, a sućut su obitelji izrazili i David Beckham, Elton John, Morgan Freeman i engleska kraljica Elizabeta. Njegovi fanovi sućut su izrazili putem društvenih mreža.

U ponedjeljak je na kultnom stadionu Eden park održana komemoracija, a generacije All Blacksa od Jonaha su se znakovito oprostile – dvadeset bivših suigrača priredilo je nezaboravan haku. Legendarni ratnički ples Maora ispratio je lijes s Lomuom koji je nosila počasna garda tetoviranih ratnika.

Bivši izbornik All Blacksa John Hurt za njega ima samo lijepe riječi: “Ovaj izuzetni čovjek živio je ragbi i promovirao ga u svijetu. Ovaj sport bez njega više nikada neće biti isti. Počivaj u miru.”

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.