Vraća se rukomet: Babićeva premijera za ispiranje gorkog okusa iz Katara

Vraća se rukomet: Babićeva premijera za ispiranje gorkog okusa iz Katara

Hrvatski rukometaši se vraćaju na teren u dvije utakmice protiv Norveške...

Slavlje hrvatskih rukometaša/Getty Images

Nakon što je u prve dvije utakmice bila bolja od Nizozemske i Turske, hrvatska rukometna reprezentacija s novim izbornikom nastavlja kvalifikacijski put u Skupini 1. Cilj je samo jedan – izboriti Europsko prvenstvo koje će se održati u siječnju iduće godine u Poljskoj, a prva nam na tom putu stoji Norveška.

U premijeri ‘svježeg’ izbornika Željka Babića i njegova pomoćnika Pere Metličića Duvnjak i društvo nastojat će ne samo popraviti loš dojam ostavljen u egzotičnom Kataru, već i svladati izravnog konkurenta za prvo mjesto u skupini.

Stavanger hrvatskim rukometašima nikada nije bio mjesto posebne sreće – još su u sjećanju utakmice u kojima smo gubili živce i zdravlje protiv Norvežana, obračunavao se upravo tamo i Lino Červar s medijima, a još je živa rana koju su nam urezali Danci, demoliravši nas sa čak deset razlike.

Oba su sastava u odnosu na prethodno razdoblje doživjela dosta promjena. Prva od njih jesu izborničke stolice – na hrvatsku je klupu sjeo Željko Babić, dok je Norvežane preuzeo Christian Berge. Obje su momčadi ponešto pomlađene – Norvežani osjetnije, a i oboma je jedan jedini cilj – prvo mjesto u skupini.

Hrvatskoj protiv Norveške, ali i općenito skandinavskih zemalja, nikada nije bilo lako. Uostalom, svjetski smo prvaci kad se radi o ‘nepotrebnoj neizvjesnosti’, ‘kidanju živaca’, ili ‘gubljenju dobivenog’.

Bergeova momčad jest mlada i pomalo neiskusni, ali tehnički su iznimno jaki, imaju brzi protok lopte i ne vole spore napade. Ako im se otvori prostor znaju biti jako efikasni, a najbolje će tome posvjedočiti posljednja dva naša međusobna susreta u kojima su nam kombinirano zabili 74 golova. Agresivni su u obrani, vole igrati na kontre i ne dozvoljavaju pretjerano građenje napada te će se vjerojatno truditi što češće prekidati igru.

Najveću bi opasnost trebao predstavljati Bjarte Myrhol, pivot Löwena, kojega je posebno istaknuo i Babić. “Myrhol dobiva oko 25 posto lopti, treba ga zatvoriti u svakom četvrtom napadu”, upozorio je naš izbornik.

Berge je svjestan kako zapravo ne može znati što očekivati: “Hrvatska ima novog izbornika, ne možemo se osloniti na proučavanje rada njegova prethodnika, ali sigurno je kako momčad ima kvalitetu. U napadu sve kreće od Domagoja Duvnjaka, kao i kontri, a da bismo pobijedili morat ćemo imati jako dobar dan i čvrstu obranu. U napadu moramo biti strpljivi jer neće biti dobro ako izgubimo loptu”, rekao je norveški strateg, istaknuvši kako su itekako ‘gladni pobjeda’.

Hrvatska bi trebala nastupiti u sastavu Alilović na vratima, Štrlek i Čupić na krilnim pozicijama, kapetan Vori na pivotu te u vanjskoj liniji Duvnjak (lijevo), Vuković (sredina) i Stepančić (desno). Imat će Babić i jakih aduta s klupe – tu su Pešić, Horvat, Kovačević, Brozović, Marić, Gojun, Karačić, Kopljar i Slišković.

Izbornik nije imao mnogo vremena implementirati neke svoje zamisli ili nešto značajnije promijeniti, no sigurno je kako ćemo dio onoga kako bi trebala izgledati ‘nova Hrvatska’ vidjeti već danas. “Tražit ću agresivnost u obrani 6-0, mnogo trčanja i bržu igru”, kazao je. Treba očekivati i dosta rotacija, a već je najavljeno kako će Domagoj Duvnjak ustupiti mjesto srednjeg vanjskog Vukoviću te zaigrati na poziciju na kojoj igra i u Kielu.

Utakmica je na rasporedu u 19.10 sati.

Očekivani sastavi:
Norveška: Erevik, Jonadal, Bjornsen, Myrhol, E.L. Hansen, Reinkind, Sagosen. Klupa; Christiansen, Kristiansen, Breivik, Overby, Gullerud, Hykkerud, Hyppe, Tonnesen, O’Sullivan.
Hrvatska: Alilović, Štrlek, Čupić, Vori, Duvnjak, Stepančić, Vuković. Klupa: Pešić, Kovačević, Horvat, Brozović, Marić, Gojun, Slišković, Kopljar, Karačić.

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.