Vulić: “Hajduk će teško vratiti staru slavu”

Vulić: “Hajduk će teško vratiti staru slavu”

Zoran Vulić je jako pesimističan oko Hajdukove budućnosti...

Zoran Vulić/Getty Images

Hajduk je vratio Harija Vukasa na klupu do kraja sezone. Bit će zanimljivo vidjeti može li on zaustaviti niz od sedam utakmica bez pobjede i četiri poraza u prvenstvu. Bivši igrač i trofejni trener Hajduka Zoran Vulić je u izjavi za Index.hr prokomentirao situaciju: “Ovakva situacija nije neozbiljna samo za klub poput Hajduka, toliko promjena trenera u kratkom vremenu bilo bi neozbiljno i u nekom trećeligašu. Definitivno u klubu nešto ne funkcionira. Može se dogoditi kriza rezultata i igre, ali kriza upravljanja je nedopustiva. To su karakteristike velikog kluba. Ne znam što se dogodilo i zašto se dogodilo. Teško je o tome govoriti s daljine jer ne radim u klubu, ali kao navijač se mogu složiti da je neozbiljno promijeniti tri trenera u dva mjeseca. “

Objasnio je što znači biti trener Hajduka: “Raditi u Hajduku nije lako jer je riječ o velikom klubu koji ima jaku želju za trofejima. Toga sad nema i zato se događaju ovako neugodne situacije. Hajduk se od samog početka bori za trofeje i naviknut je na pobjede i velike utakmice. Takvo razmišljanje se stvaralo dugi niz godina i normalno je da Hajduk mora stalno biti na vrhu. Već dugo godina se u Hajduku govori o kosturima iz ormara. Pa kad ćemo se toga riješiti ako nismo u 104 godine? Sve uprave govore o tome. To se treba zauvijek zaustaviti, podvući crtu i shvatiti da rad u Hajduku predstavlja jako veliku odgovornost. Predsjednička funkcija u Hajduku je važnija od gradonačelnika Splita.”

Nastavio je: “Uvijek je najlakše tražiti alibi. Ali ako si bio spreman za rad onda stani iza toga, a nemoj pričati o tome što su ti prethodnici ostavili. Najlakše je to raditi, ali takav način ne vodi nikuda. Moramo postojati vizija koja će Hajduk pomaknuti s mrtve točke. Napokon se moraju srediti financije jer bez toga nema velikog Hajduka. Slažem se da je ova situacija jako kaotična i mislim da se sad ne trebaju podnositi ostavke. Do kraja sezone je ostalo manje od mjesec dana i situacija se sad ne može bitno promijeniti. Najlakše je otići sa broda koji tone i pustiti ga da se nasuče, što su mnogi već i napravili. To nije ni moralno ni pošteno. Ova Uprava mora završiti sezonu, a onda treba analizirati dobre i loše strane. Tek tada navijači mogu odlučiti jeli radi Uprave dobar ili loš.

Vulić ima viziju budućnosti Hajduka: “Možda bi trebalo početi od nule. Stalno pričamo da želimo mlade igrače, a onda kad nema rezultata stavimo starije. Pa ni s njima nema rezultata i opet sve ispočetka. Pa onda prodamo tu našu djecu. Nakon toga se žalimo što nema naše djece, a oni ni u inozemstvu ne igraju. Treba se držati jednog smjera, a ne stalno lutati. Naravno da će biti godina bez trofeja. To je normalno u svim velikim klubovima, ali mora biti plana i vizije. Ne može se svake godine očekivati trofej, no kad su posložene financije i postoji mogućnost dovođenja kvalitetnih igrača onda se može očekivati bar borba za trofeje. Sudbina kluba trenutno je proizvodnja i prodaja mladih igrača, ali takvim načinom se ne može do rezultata i trofeja. Brzo će doći vrijeme za prodaju Balića, Vlašića i Tudora. Zbog nesređenih financija toj djeci se ne može ništa ponuditi.”

Nije optimističan oko budućnosti kluba: “Bitno je da se shvati da će Hajduk teško opet biti ono što je bio u vrijeme dok sam ja igrao. Tada smo mi zajedno igrali osam ili devet godina. U današnjim zakonima tržišta prežive samo najjači i najbogatiji. Budimo realni, Hajduk ne može kupovati igrače kao Dinamo. No, Dinamo osim toga stvara i dobro prodaje igrače. Hajduk trenutno ne može kupiti pravo pojačanje. Kouassi je stigao besplatno i dobro je prodan, no to je bilo slučajno. U trenutnoj atmosferi u Hajduku nije lako ni igračima ni trenerima. Treba se moći nositi s pritiskom koji ide uz ovakav klub.”

Mnogo toga u nogometu se promijenilo: “Moj prvi ugovor je bio na četiri godine. Igrao sam besplatno i bio sam sretan jer igram. Financije su temelj svega. Danas se i s djetetom od 14 godina mora potpisati ugovor jer će otići. Ako ne u Dinamo, javit će se neki klub iz inozemstva. Ako ne možete zadržati igrača i omogućiti mu razvoj uz prihod onda ste prisiljeni na situaciju u kojoj je trenutno Hajduk. U Hrvatskoj to može samo Dinamo, ali i njima su pobjegla djeca kao Brodić i Murić. Igrači više ne žele igrati samo iz ljubavi, ali treba ih i shvatiti. Ne može se dijete tjerati da igra besplatno, a njegovi roditelji nekoliko mjeseci nisu primili plaću. Većina njih ne želi otići, ali financijska situacija ih prisili. To je današnja nogometna realnost.”

Zaključio je: “Moja želja je da Hajduk bude narodni i financijski stabilni klub. No, ako narod ne može održavati financijski stabilan klub onda se treba razmisliti o drugoj opciji.”

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.