Yaya Toure: “Hukali su mi i moji navijači”

Yaya Toure: “Hukali su mi i moji navijači”

I Toure je imao problema s rasistima.

Yaya Toure/Getty Images

Prije nekoliko dana svijet je gledao šokantno ponašanje navijača Crne Gore u utakmici protiv Engleske prema Raheemu Sterlingu. Podsjetimo, napadač Manchester Cityja bio je izložen rasističkom hukanju, a Uefa je pokrenula istragu. Dojmove je podijelio i Yaya Toure, ambasador organizacije FARE, koja se bori protiv rasizma u europskom nogometu.

Izjavio je: “Dok sam igrao za Metalurg iz Donjecka u Ukrajini hukali su mi i moji navijači. Oponašali su majmuna i na svakoj utakmici mi govorili da se vratim odakle sam i došao. Kad je moj otac došao na jednu utakmicu nitko na tribini nije htio sjesti pored njega jer ima tamniju kožu.”

Nastavio je: “Strašno je teško ostati miran čak i kad očekujete takve situacije. Zato čestitam Sterlingu na mirnoći i doživljavam ga kao svog malog brata. Meni se isto dogodilo na utakmici Manchester Cityja protiv CSKA u Moskvi prije šest godina u Ligi prvaka. Tražio sam i ja istragu, ali s godinama se ništa nije promijenilo.”

Zaključio je: “Mislim da je pravim navijačima zapravo sve jasno jer su do svih došle brojne inicijative protiv rasizma u nogometu i oni koji vrijeđaju to rade s namjerom. Ponekad se digne prašina, no sve se ponavljala. Vidjet ćete da će i sada biti tako. Dakle, potrebna je još snažnija reakcija. Ako se dogode uvrede cijela momčad uključujući i stručni stožer treba otići s terena. Bilo bi dobro da i normalni navijači napuste tribine na kojima se rasistički vrijeđa sportaše. Fifa bi trebala biti predvodnik takve globalne inicijative.”

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.