Za Hanžekovićev memorijal najavljeno obaranje rekorda

Za Hanžekovićev memorijal najavljeno obaranje rekorda

"Mislim da bi trebali rekord Hanžeka vratiti u hrvatske ruke i nadam se da to neće biti nedostižno”, rekla je naša zlatna olimpijka Sandra Perković

Memorijal Borisa Hanžekovića, koji se bez prekida održava već 66 godina, ove će godine biti održan u utorak 6. rujna.

Na programu IAAF World Challenge mitinga Zagreb 2016 je 17 disciplina, među kojima dvije nacionalne. Najkvalitetnije discipline i ove će godine biti one u kojima hrvatska atletika ima najjače adute – bacanje diska, skok u vis i 100 metara prepone za atletičarke te bacanje kugle za atletičare. Već prema tradiciji, najbolji svjetski atletičari očekuju se i u Memorijalnoj utrci na 110 metara prepone, kao i na 100 i 200 metara za atletičare.

Bacanje kugle će, kao i u posljednje dvije godine, biti održano večer prije, u ponedjeljak 5. rujna, na atraktivnom prostoru između gradskih fontana, pod nazivom Memorijal Ivana Ivančića. Legendarni trener Ivančić bio je trener naših najboljih bacačica i bacača – Sandre Perković, Ivane Brkljačić, Valentine Srše, Edisa Elkasevića, Nedžada Mulabegovića, Martina Markovića…  i zato ne zaslužuje ništa manje nego da nadmetanje koje nosi njegovo ime okupi ponajbolje svjetske kuglaše.

Ivan Ivančić i atletičarka Ivana Brkljačić foto: www.ivanabrkljacic.com

Ivan Ivančić i atletičarka Ivana Brkljačić

Između ostalog nastupit će  i svjetska imena, dvostruki olimpijski pobjednik Tomasz Majewski (20.82), dvostruki svjetski dvoranski prvak Ryan Whiting (21.37), osvajač brončane medalje na Svjetskom prvenstvu u Pekingu O’Dayne Richard (21.69), rekorder Oceanije i lanjski pobjednika mitinga Tom Walsh (21.58), bivši dvoranski prvak Europe Asmir Kolašinc (21,58) i naravno sva trojica najboljih hrvatskih bacača kugle, Stipe Žunić, Marin Premeru i Nedžad Mulabegović, koji s velikim ambicijama i na ovom natjecanju napadaju normu za plasman na Olimpijske igre u Pekingu (20.50).

Istog dana će na stadionu Mladosti biti atletski miting Dinamo-Zrinjevac, koji će tako ove godine biti i svojevrsna generalna proba za Hanžekovićev memorijal.

Treba spomenuti kako će startnu listu skakačica u dalj predvoditi jedna od najboljih i najpopularnijih skakačica današnjice, srpska atletičarka Ivana Španović.

Ivana  na miting dolazi sa  olimpijskom broncom iz Rio de Janeira gdje je je skočila 7.08 metara  osim toga ima i dvije bronce sa svjetskih prvenstava te je aktualna  europska prvakinja iz Amsterdama.

Najveća suparnica bit će joj svjetska doprvakinja Britanka Shara Proctor, koja sa skokom od 6.79 m iz 2012. drži rekord Hanžeka.

I Hrvatska ima svoje zvijezde na mitingu. Sandra Perković će u bacanju diska imati jaku konkurenciju, jer će u Zagrebu nastupiti pet finalistica iz Pekinga. Sandra je, između ostaloga, najavila lov na rekord mitinga Amerikanke Gie Lewis-Smallwood, koji iznosi 66.29 metara.

„Zdrava sam, ovo mi je prva sezona da sam prošla bez ozljeda. Kad Svjetsko prvenstvo nije prošlo kako smo planirali, ostala je želja da se dokažem na Hanžeku. Bit će pet finalistica iz Pekinga i sve će biti opasne, ali ja ću se koncentrirati na sebe. Mislim da bi trebali rekord Hanžeka vratiti u hrvatske ruke i nadam se da to neće biti nedostižno”, rekla je Sandra.

Lov na rekord najavila je i hrvatska rekorderka na 100 i 100 metara prepone Andrea Ivančević, koja je u polufinalu Svjetskog prvenstva bila na najboljem putu da popravi svoje najbolje vrijeme, ali je zapela za pretposljednju preponu i pala.

„Konkurencija je možda jača nego u finalu Svjetskog prvenstva. Teško je reći kakav bi rezultat bio u Pekingu, ali i trener i ja smo uvjereni da bi to bio novi rekord. Dat ću sve od sebe da ga probam istrčati na Hanžeku“, zaključila je Andrea.

Foto: AK Zagreb Ulix

Andrea Ivančević

 (foto: www.ivanabrkljacic.com; AK Zagreb Ulix)

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.