Zaboravljeni asovi HNL-a: Mirsad Hibić

Zaboravljeni asovi HNL-a: Mirsad Hibić

Prvo izdanje nove rubrike.

Približio se nastavak natjecanja u hrvatskoj nogometnoj ligi,a za početak imamo i jedno osvježenje. Pokrećemo par rubrika, za koje se nadamo da će zaživjeti među našim čitateljima, a prva od njih je Zaboravljeni asovi HNL-a. U toj rubrici prisjećat ćemo se igrača koji su igrali na travnjacima HNL-a. Ne moraju biti zaboravljeni u potpunosti, ali bitno je da imaju ono nešto, a to ne mora biti čak ni igračka kvaliteta. Period koji će biti obuhvaćen je od 1992. godine pa sve do danas. Da ne duljimo…

U prvom, specijalnom izdanju, prisjećamo se Mirsada Hibića. Zašto počinjem od njega iskreno ni sam ne znam, ali mi jednostavno cijeli tjedan po glavi dozvanja ime tog bosanskohercegovačkog umirovljenog nogometaša.

Hibić je rođeni Zeničanin, i kao većina nogometaša iz tog bosanskohercegovačkog grada karijeru je počeo u Čeliku. Ovaj stasiti stoper u srpnju 1992. prelazi u splitski Hajduk. I eto ga u našoj rubrici. Hibić u Hajduku provodi četiri sezone,i igra 148 utakmica. Postigao je i sedam pogodaka. Popularni Hiba bio je omiljen među Torcidom, a bio je poznat kao beskompromisan borac, koji je ostavljao srce na terenu. Debi je imao u porazu Hajduka protiv Zagreba 4. travnja 1993. godine. S Hajdukom je osvojio ukupno sedam trofeja.Bio je član i one momčadi Hajduka koja je igrala četvrtfinale Lige prvaka 1995.godine. Tu je Hajduk zaustavljen od Van Gaalovog Ajaxa, koji je kasnije postao prvak Europe. U Splitu je bilo 0-0, a Ajax je u Amsterdamu slavio 3-0. Godine 1996. ostvario je transfer u španjolsku Sevillu, u paketu sa Ivicom Mornarom. Ukupna vrijednost transfera iznosila je 2,2 milijuna američkih dolara, od čega je na Hibića otpadalo oko 700000. Tada lijepa svota za jednog braniča. Hibić je mogao igrati na obje braničke pozicije.Upravo je taj zajednički transfer postao kontroverzan u Hrvatskoj budući da je u veljači 2012. Županijski sud u Splitu presudio kako Hajduk mora u roku od 15 dana platiti 14,5 milijuna kuna odštete španjolskoj agenciji Afis, na ime neisplaćenih provizija za transfere Ivice Mornara i Mirsada Hibića u Sevillu .

Karijeru je završio u Atletico Madridu 2004.godine, gdje je prešao iz Seville. Za A reprezentaciju Bosne i Hercegovine odigrao 36 utakmica, a bio je i kapetan. Nakon završetka karijere vratio se u rodnu Zenicu gdje živi miran obiteljski život.

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.