Zadar tuži HKS, ali i FIBU

Zadar tuži HKS, ali i FIBU

Zbog neregistracije igrača, Zadrani tuže Hrvatski košarkaški savez...

Pobjeda Zadra/KK Zadar - KK Budućnost VOLI

Nakon što su prošloga tjedna u samo dva dana pretrpjeli dva bolna poraza – prvo od Crvene zvezde u 3. kolu ABA lige (66:103), a potom i Cedevite u istom natjecanju (120:62), iz Uprave košarkaškog kluba Zadar oštro su se okomili na Hrvatski košarkaški savez (HKS).

Direktor zadarskog prvoligaša Boris Skroče na konferenciji za novinare zajedno je sa sportskim direktorom, prezimenjakom Brankom i klupskim odvjetnikom Rikardom Perkovićem optužio krovnu nacionalnu košarkašku organizaciju za ‘odbijanje poslušnosti’, odnosno oglušivanje na administrativne dužnosti registracije novopridošlih igrača.

“U ured HKS-a dostavili smo sve potrebne dokumente, no nikada nismo dobili nikakav odgovor. Rezultat svega? Jednostavno nam nisu registrirali igrače”, pojašnjava Boris Skroče te obećaje: “Moram otvoreno reći da ćemo prema HKS-u krenuti s tužbom i pravno se zaštititi. Uporište imamo u mišljenju Ministarstva pravosuđa od 2. kolovoza 2015, a koje se odnosi na predstečajnu nagodbu koju ni HKS ni FIBA, koja nas je blokirala, ne priznaju.”

Istaknuvši kako shvaća narav vremena u kojemu radi i djeluje, odnosno situacije u košarkaškom savezu, ne odustaje od borbe poduprte mišljenjima državnih (pravosudnih) organa, kao i sportskih tijela. “Turbulentno je vrijeme, u HKS-u mnogi čuvaju fotelje i zatvaraju nam vrata pred nosom. No, isto tako imamo rješenje Hrvatskog olimpijskog odbora koje kaže da se preispitaju odluke. Zato se i postavlja pitanje je li Prvenstvo regularno. Mi nikad nismo rekli da nećemo igrati u PH, jer smo hrvatski klub koji nije prekršio ništa; držimo se hrvatskih zakona i za spomenute igrače imamo valjanu dokumentaciju. Pravila predstečajne nagodbe su jasna i ne možemo dva puta plaćati iste igrače.”

Ipak, ni na HKS-u se neće stati. Sljedeća na meti Zadrana jest krovna svjetska košarkaška organizacija – FIBA. “Sukladno sukobu nadležnosti, koji inicira FIBA, pokrenut će se i sudski postupak na međunarodnom sudu u Münchenu. To je također procedura koja traje i ne bih želio da se dogodi ona ‘operacija je uspjela, a pacijent nije preživio’. Siguran sam da imamo jako dobre argumente, ali treba vidjeti može li se ova situacija riješiti – ako već ne definitivno, onda barem privremeno, dok se sudski postupci ne privedu kraju”, prokomentirao je odvjetnik Perković.

Branko Skroče posebno se osvrnuo na predsjednika Saveza Ivana Šukera.

“Početkom lipnja imali smo sastanak s gospodinom Šukerom, na kojemu nam je obećana pomoć. Sada je od toga prošlo i pola godine, a ništa se nije promijenilo – prepušteni smo sami sebi. Sami ne možemo dalje, u rješavanje nagomilanih problema. Nemamo crne fondove i kanale preko kojih bismo mogli plaćati”, zaključio je.

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.