ZANIMLJIVOSTI IZ RUKOMETNOG SVIJETA

ZANIMLJIVOSTI IZ RUKOMETNOG SVIJETA

Skok šut, šase, frk, lob, cepelin su samo neki od pojmova s kojima se susrećemo u rukometu...

Rukomet je izrazito popularan ekipni sport u Hrvatskoj i svijetu. S obzirom na to da je mjesec siječanj ove godine rezerviran za Svjetsko prvenstvo čiji je domaćin upravo Francuska, prvak Svjetskog prvenstva u Kataru 2015. godine, odlučili smo Vas malo bolje upoznati s rukometnim pojmovima kako bih što lakše pratili prvenstvo i bili podrška našim reprezentativcima.

SKOK ŠUT

Vjerojatno najčešći način pucanja na gol. Lik igrača u skok šutu predstavlja pravu ikonu rukometa. Prilikom skoka obrana ima dovoljno vremena podići ruke, ali ako se skakač dovoljno visoko odrazi obrana im baš i neće previše pomoći. Po skok šutevima poznat je naš bivši reprezentativac Blaženko Lacković koji je svojim visokim skokovima i snažnim udarcima pripomogao u mnogim pobjedama hrvatske reprezentacije.

ŠASE

Šase je vrsta udarca u kojem igrač gađa naglo s visine kuka. Ovim udarcem lopta teže pronalazi put do gola jer mora proći između tijela obrambenih igrača protivničke ekipe. Ivano Balić bio je stručnjak za ovakvu vrstu udarca i često postigao golove, jer obrana ne očekuje takav udarac i ne stignu reagirati u pravo vrijeme.

FRK

Krilni igrači ekipe u težoj su poziciji za pogađanje golova jer pucaju pod manjim kutem, pa su morali smišljati “trikove” kao što je frk. U tom udarcu lopta se ne baca snažno, ali dobije jaku rotaciju i odbija se od poda u stranu, zaobiđe vratara i uđe u gol. Po frkovima je bio poznat i naš bivši reprezentativac na poziciji desnog krila Mirza Džomba.

LOB

 Ako igrač primijeti da vratar neoprezno izlazi previše naprijed može ga pokušati prebaciti loptom i tako postići zgoditak. Naš Zlatko Horvat svojim lobovima u ključnim trenucima odlučivao je utakmice.

CEPELIN

Složit ćemo se svi da je ovaj udarac “kralj” svih rukometni udaraca. Kako bih se izveo ovaj udarac potrebna su dva igrača, a ponekad se zna naći i tri. Prvi igrač baca loptu u kazneni prostor, dok drugi igrač hvata loptu u zraku i zabija prije nego što doskoči na pod. Naši reprezentativci znali su nas oduševljavati svojim cepelin akcijama.

OBRANA IZ PROSTORA

Oko gola se nalazi prostor širok šest metara u kojem se kreće samo vratar. Ako se dogodi da neki njegov suigrač uđe u taj prostor pokušavajući spriječiti protivnika da postigne gol pravi prekršaj koji se naziva obrana iz prostora i kažnjava se sedmercem.

SEDMERAC

Sedmerac predstavlja najstrožu kaznu na utakmici. Dosuđuje se kada je napadač zaustavljen prekršajem u zoni oko 6 metara u trenutku kad je imao priliku dati gol. Za Hrvatsku sedmerce izvodi većinom Manuel Štrlek i Zlatko Horvat, a ponekad i Ivan Čupić.

PROBIJANJE

Prekršaje u rukometu obično rade obrambeni igrači, no može se dogoditi da i igrači u napadu također naprave prekršaj. Ako se zalete u protivničkog igrača koji mu nije ušao u putanju nego stajao na mjestu, sudac će dosuditi probijanje i igrač gubi loptu.

KORACI

Kao i u košarci, lopta u rukometu se vodi odbijanjem od poda, osim što rukometni igrač ne mora toliko često odbijati loptu, pa tako može napraviti tri koraka držeći je . Kršenje tog pravila naziva se koraci i lopta se dodjeljuje protivničkoj ekipi.

PASIVAN NAPAD

Pasivan napad ili pasivna igra sudi se kad ekipa koja vodi loptu ne pokazuje da zaista želi pucati na gol ili pak čekaju da prođe vrijeme. Suci će ih nakon nekog vremena upozoriti podižući ruke, te ako nakon tog upozorenja ne pucaju na gol lopta će im biti oduzeta.

Nadamo se da će Vam ovaj kratki rukometni šalabahter pomoći za nadolazeće prvenstvo kako bih što bolje uživali u utakmicama.

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.