Zanimljivosti s paraolimpijskih igara 2016 – Bile su to uspješne igre!

Zanimljivosti s paraolimpijskih igara 2016 – Bile su to uspješne igre!

Prošlo je gotovo pa mjesec dana od Svečanog otvaranja paraolimpijskih igara u  Rio de Janeiru. Igre su trajale od 7. do 18. rujna, a na istima je nastupilo ukupno 4,333 sportaša iz 159 zemalja svijeta. Na prvim Paraolimpijskim igrama održanim u Južnoj Americi srušeno je ukupno 220 svjetskih i 432 paraolimpijskih rekorda u 22 sporta.

Igre u Riju ćemo pamtiti kao uspješne Igre, budući da su Brazilci sa svojom dobro poznatom strašću i veseljem širokih ruku ugostili sve natjecatelje, kao i gledatelje. Po broju navijača i prodanih ulaznica, Igre u Riju postale su druge najgledanije u povijesti Paraolimpijskih igara, smjestivši se iza Londona 2012. s prodanih 2,15 milijuna ulaznica.

Olimpijski park Barra 10. rujna posjetilo je čak 170.000 posjetitelja, što je najveći broj posjetitelja koji je Olimpijski park ugostio još od svojeg otvaranja sredinom srpnja. U Rio de Janeiru sportovi para kanu i para triatlon su po prvi puta bili dio paraolimpijskog programa.

Po četvrti put zaredom Kina je na vrhu tablice odličja na Paraolimpijskim igrama. Kineski sportaši osvojili su ukupno 239 medalje (107 zlatnih, 81 srebrnih i 51 brončanih). Prvih pet nacija na tablici zatvorili su redom Velika Britanija, Ukrajina, SAD i Australija.

Hrvatsku je predstavljalo 19 sportaša koji su se kući vratili s pet medalja: po dvije zlatne i srebrne te jednom brončanom, što nas je svrstalo na 41. mjesto na tablici odličja. Podsjetimo kako su zlata osvojile Mikela Ristoski u skoku u dalj te stolnotenisačica Sandra Paović. Anđela Mužinić i Helena Dretar Karić bile su srebrne u ekipnom natjecanju u stolnom tenisu, srebrni je i Zoran Talić u skoku u dalj, a broncu je osvojio Velimir Šandor u bacanju diska.

Aruba, Kongo, Malavi, Somalija, Sveti Toma i Princip i Togo su šest zemalja koje su upisale prvi nastup na Paraolimpijskim igrama u svojoj povijesti. Kazahstan, Gruzija, Malezija, Uzbekistan i Vijetnam osvojili su svoje prvo paraolimpijsko zlato, dok su Zelenortski Otoci, Mozambik, Katar i Uganda po prvi puta našli svoje mjesto na pobjedničkom postolju. Ukupno je 83 zemalja osvojio barem medalju, što je najviše ikada na Paraolimpijskim igrama.

Bjeloruski plivač Ihar Boki napustio je Rio kao najodlikovaniji sportaš, budući da je osvojio šest zlatnih i jednu srebrnu medalju. Domaćini mogu biti izrazito zadovoljni i svojom uzdanicom, plivačem Danielom Diasem koji je osvojio četiri zlatne, tri srebrne i dvije brončane medalje.

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.