Započeo projekt nacionalnih razvojnih kampova HNS-a

Započeo projekt nacionalnih razvojnih kampova HNS-a

Nogometno središte Osijek odabrano je za prvu pilot stanicu novog projekta Saveza

Foto www.hns-cff.hr

Nogometno središte Osijek odabrano je za prvu pilot stanicu novog projekta Saveza kojem je cilj sustavno praćenje razvoja i dugoročno selektiranje mladih nogometaša za nacionalne nogometne vrste.

Regionalni instruktor za Slavoniju i Baranju Petar Krpan ugostio je u srijedu 9. travnja u Oriovcu, nedaleko Slavonskog Broda, tehničkog direktora HNS-a Romea Jozaka i glavnog instruktora HNS-a Martina Novoselca, a pod njihovom paskom započeo je dvodnevni program koji je okupio 60 mladih nogometaša s područja Brodsko-posavske županije, 2002. i 2003. godište.

Oriovac je okupio djecu s područja Pakraca, Požege, Slavonskog Broda i Nove Gradiške. Nakon Oriovca, domaćini nacionalnih razvojnih kampova u NS Osijek bit će Valpovo i Budrovci. Ovoga tjedna u Valpovu su se okupili baranjski nogometaši, Donji Miholjac, Valpovo, Belišće, Našice i djelomično Osijek, a Budrovci su ugostili talentirane dječake iz Vinkovaca, Županje, Vukovara i Đakova.

Mladi nogometaši će kroz te kampove ući u sustav HNS-a, a razvoj će se pratiti kroz osobne kartone, sve s namjerom dugoročnog selektiranja za hrvatske reprezentacije s konačnim ciljem nastupa za hrvatsku A reprezentaciju. Nakon starta pilot projekta s navedenim godištima, započet će i projekt za 2000. i 2001. godište.

Uz “klince” su u projekt uključeni i njihovi treneri koji su imali priliku pratiti zajedničke treninge na prvom okupljanju, kako bi mogli nastaviti s razvojem mladih nogometaša prema zadanim smjernicama. U projekt se, naime, uključuju i treneri, u edukaciju koju predvodi regionalni instruktor sa svojim suradnicima, a sve u cilju unifikacije zahtjeva treninga i rada za pojedine uzraste na nivou cijele Hrvatske.

Primarni je cilj, uz selekciju, upoznavanje igrača, razvoj suradnje i njihovih igračkih sposobnosti kao i kompetitivnog duha.

– Iznimno je velik značaj ovakvih okupljanja gdje se djeca međusobno upoznaju i povezuju, razmjenjuju iskustva, snaže svoje samopouzdanje i treniraju zajedno. Ovo područje uvijek je davalo vrhunske igrače u nacionalnim i europskim okvirima, stoga ne treba sumnjati da će i netko od ove djece, uz pravilan razvoj, biti predmetom zanimanja svijeta nogometa”, izjavio je regionalni instruktor Petar Krpan zahvalivši pritom domaćinu u Oriovcu na izuzetnoj organizaciji i prijemu.

Romeo Jozak održao je okupljenoj djeci motivacijski govor uoči početka rada:

– Dečki, vi ste najboljih 60 mladih nogometaša svoga godišta na ovom području. Ovo je početak sustavnog rada i vašeg napretka koji ćemo zajedno s vašim trenerima pratiti na ovim našim kampovima. Prenosim vam i pozdrave predsjednika HNS-a Davora Šukera. Družit ćemo se i raditi zajedno, stoga – idemo na posao!”

Martin Novoselac naglasio je važnost ovakvih projekata:

– Amaterska razina uvijek je bila pretpostavka vrhunskoj. Hrvatska nogometna reprezentacija uvijek je bila u vrhu svjetskog nogometa, a preduvjet tomu bio je sustavan rad i skrb o amaterskoj nogometnoj razini.

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.