Zašto Brazilci nose žute dresove: Njima su htjeli izbrisati prokletstvo ‘Maracanaza’ iz 1950.

Zašto Brazilci nose žute dresove: Njima su htjeli izbrisati prokletstvo ‘Maracanaza’ iz 1950.

BBC je objavio zanimljivu priču o povijesti najprepoznatljivijeg sportskog artikla na svijetu

Neymar/Getty Images

Brazilska žuta majica kroz povijest je postala međunarodni simbol za nogometi užitak. Tom konstatacijom BBC započinje priču o najpoznatijem sportskom artiklu, dresu kojeg danas možete vidjeti na ulici bilo kojeg svjetskog grada.

No brazilski nogometaši nisu uvijek nosili žuto. Tradicija se rodila nakon legendarnog finala Svjetskog prvenstva 1950. godine, znanog i kao „Maracanazo“, kada ih je Urugvaj šokirao pred 200.000 gledatelja na Maracani i uzeo im trofej pobjedom 2:1. Ta je utakmica postala najvećom prekretnicom u povijesti brazilskog sporta. Mnogi je i danas doživljavaju kao nacionalnu tragediju.

Pet brazilskih naslova

1958. – 5:2 protiv Švedske

1962. – 3:1 protiv Čehoslovačke

1970. – 4:1 protiv Italije

1994. – 0:0, 3:2 nakon 11 m protiv Italije

2002. – 2:0 protiv Njemačke

Između brojnih posljedica koje je izazvao poraz od Urugvaja, nametnula se i promjena dotadašnje opreme nogometaša. Bijele majice s plavim ovratnicima te bijele gaćice i bijele štucne morale su se pospremiti u ropotarnicu povijesti. Smatralo se da nisu patriotske jer ne reflektiraju boje brazilske zastave, a praznovjerni su išli toliko daleko i označavali ih kao jedan od glavnih razloga poraza.

Zbog toga je dnevni list Correio da Manha u suradnji s Brazilskom nogometnom konfederacijom 1953. godine pokrenuo natječaj za dizajn novog dresa. Pristigao im je čak 401 prijedlog za novi izgled reprezentacije, a pobijedio je tada 18-godišnji Aldyr Garcia Schlee koji je sam napravio stotinu različitih skica.

Isprobao je, kaže, sve moguće kombinacije sa zelenom, žutom, plavom i bijelom bojom. Jedino je pravilo natječaja, naime, bilo da novi komplet mora sadržavati četiri boje brazilske zastave.

– Na kraju sam došao do zaključka da majica naprosto mora biti žuta. To se lijepo slagalo s plavim gaćicama, a štucne su mogle biti bijele. Zelenu boju ostavio sam za ovratnik – priča Schlee.

Njegov je prijedlog osvojio stručni žiri pa se već u ožujku 1954. predstavio redizajnirani Brazil. Prvi su put u žutim majicama zaigrali baš na Maracani, upisavši 1:0 pobjedu protiv Čilea. Četiri godine kasnije, Brazilci su prvi put postali svjetski prvaci, ali ironično je da u finalu protiv Švedske nisu mogli igrati u žutoj opremi jer je istu boju nosio domaćin.

Originalne ilustracije dresova koje je izradio Schlee/Flickr, BBC

Originalne ilustracije brazilskih dresova koje je izradio Aldyr Garcia Schlee/Flickr, BBC

– Nisu imali rezervne dresove, a u Savezu nisu htjeli ni čuti da ponovno igraju u bijelim majicama. Zbog toga su otišli u Stockholm, kupili 22 plave majice i sašili im grbove – priča Carlos Alberto, kapetan selekcije koja je naslov osvojila 1970.

Upravo je njegova generacija bila prva koju je svijet zapamtio kao „kanarince“ jer dotad nije bilo televizije u boji. Bili su to „dresovi koji su odražavali sunčevu svjetlost“, a takva je bila i njihova igra.

– To je definitivno bila najbolja momčad u povijesti. Pelé je bio najbolji igrač kojega sam ikada vidio. Nikoga ne možete usporediti s našom generacijom. Žuti dres danas je za Brazilce svetinja, a kada ga nosimo, osjećamo ponos i odgovornost da nadahnemo i razveselimo gledatelje – zaključuje Carlos Alberto.

Pratite nas i na Facebooku!
Logiraj se na Facebook.