Završen prvi krug licenciranja, sedam prvoligaša i Gorica dobili licence za 1.HNL

Završen prvi krug licenciranja, sedam prvoligaša i Gorica dobili licence za 1.HNL

Cibalia, Rudeš i Istra 1961 nisu zadovoljili, kao ni drugoligaši Dugopolje, Varaždin i Sesvete.

foto: HNS

Hrvatski nogometni savez završio je postupak izdavanja licenci za Uefina natjecanja, te prvu i drugu HNL, a kao i uvijek veliki broj tražitelja nije zadovoljio svih pet kriterija (Sportski, Infrastrukturni, Administracije i Stručnog osoblja, Pravni i Financijski), te će imati priliku u drugom krugu ispuniti potrebne uvjete.

U postupku licenciranja klubova za natjecateljsku 2018/19. godinu primjenjuje se Pravilnik o licenciranju klubova HNS (HNS Glasnik 57/2015 od 16.12.2015.). Ispunjenje kriterija s oznakom „A“ i „B“ uvjet je za izdavanje licence. U slučaju neispunjenja kriterija s oznakom „B“ tijela za licenciranje izdaju licencu, ali primatelju licence izriču kaznu ukora ili novčanu kaznu. Kriteriji s oznakom „C“ imaju status preporuke i primjer su dobre prakse.

Rok za dostavu molbe za UEFA licencu, Licencu za I. HNL i Licencu za II. HNL te propisane dokumentacije bio je 31. siječnja 2018. godine, dok je rok za dostavu financijske dokumentacije bio 1. travnja 2018., do kojeg datuma su klubovi – tražitelji licence, između ostalog, morali dokazati da su podmirili financijske obveze koje su dospjele do 31.12.2017. godine prema drugim nogometnim klubovima (djelatnosti transfera igrača, odnosno stjecanja / otuđivanja registracija igrača) te prema zaposlenicima i državi (porezi i doprinosi za zaposlenike). Obveze se ne smatraju dospjelima ako su iste do 31. ožujka 2018. bile plaćene, ili je s vjerovnikom zaključen sporazum o odgodi plaćanja, ili su iste predmetom spora koji se vodi pred nadležnim nacionalnim ili međunarodnim nogometnim tijelima ili redovnim sudovima, a koji nije okončan pravomoćnom odlukom.

Odjel za licenciranje klubova HNS-a je tijekom siječnja, veljače i ožujka 2018. godine održao bilateralne sastanke s predstavnicima 29 klubova koji su podnijeli molbe za licence. Cilj ovih sastanaka bila je pomoć klubovima u ispunjavanju kriterija, kao i razgovor o specifičnim temama, planovima ili problemima s kojima se pojedini klub suočava.

Po zaprimljenim molbama klubova – tražitelja licence i njihove dokumentacije, Odjel za licenciranje klubova HNS-a, sastavljen od stručnjaka za svaku skupinu kriterija, ocjenjivao je da li tražitelji licence ispunjavaju kriterije i druge uvjete za dobivanje licence propisane Pravilnikom.

Odjel za licenciranje HNS-a je prije podnošenja izvješća Komisiji za licenciranje HNS-a – tijelu 1. stupnja svim tražiteljima licence dostavljao iscrpne informacije o statusu ispunjenja kriterija i preporuke za ispravljanje nedostataka s dodatnim rokovima.

Komisija za licenciranje HNS-a obavila je procjenu ispunjenja kriterija na temelju dokumentacije, informacija i podataka koju su dostavili klubovi – tražitelji licence, ali i na osnovu drugih dostupnih relevantnih podataka i informacija te sukladno Pravilniku donijela odgovarajuće odluke o licencama.

UEFA licence za 2018/19. dobili su:

1. GNK Dinamo Zagreb
2. HNK Hajduk Split
3. NK Inter Zaprešić
4. NK Lokomotiva Zagreb
5. NK Osijek
6. HNK Rijeka
7. SNK Slaven Belupo Koprivnica

Licence za I. HNL za 2018/19. dobili su:

1. GNK Dinamo Zagreb
2. HNK Gorica Velika Gorica
3. HNK Hajduk Split
4. NK Inter Zaprešić
5. NK Lokomotiva Zagreb
6. NK Osijek
7. HNK Rijeka
8. SNK Slaven Belupo Koprivnica

Izdane licence za II. HNL za 2018/19. dobili su:

1. GNK Dinamo Zagreb – Dinamo II.
2. HNK Gorica Velika Gorica
3. HNK Hajduk Split – Hajduk II.
4. NK Inter Zaprešić
5. NK Lučko Zagreb
6. NK Osijek – Osijek II.
7. NK Sesvete

Protiv odluka Komisije za licenciranje, u roku od 8 dana od primitka odluke klubovi kojima je odbijena molba za licencu mogu podnijeti žalbu. Tijekom žalbenog postupka mogu iznositi nove činjenice ili dokaze, kao i prijedloge novih dokaza.

Odluke o žalbama donosi tijelo 2. stupnja – Žalbeno tijelo za licenciranje HNS-a. Krajnji rok za donošenje konačnih odluka je 20. svibnja 2018.

 

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.