Završena skupština EOO-a u Zagrebu! Najavljene promjene u atletici

Završena skupština EOO-a u Zagrebu! Najavljene promjene u atletici

Promjene će se dogoditi na Europskim igrama 2019. godine u Minsku.

Zlatko Mateša

Opća skupština Europskih olimpijskih odbora (EOO), 46. po redu, na kojoj je, u nazočnosti predsjednika Međunarodnog olimpijskog odbora Thomasa Bacha, Janez Kocijančić izabran za predsjednika, a predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) Zlatko Mateša za člana Izvršnog odbora udruge, završena je subotu u Zagrebu.

Novinare je na konferenciji najviše zanimala promjena formata atletskih natjecanja koja će biti predstavljena na drugom izdanju Europskih igara u Minsku 2019. godine, a koja je najavljena na ovoj skupštini.

“Atletika je jako popularna, zovu je ‘kraljicom sporta’, ali je jako konzervativna. Različita natjecanja se odvijaju istovremeno na različitim dijelovima stadiona i to je teško pratiti. Naši prijatelji u atletici se moraju modernizirati”, pojasnio je novinarima Kocijančić odluku o promjeni formata atletskih natjecanja.

Prema novom formatu atletičarke i atletičari iz 30 država bi se natjecali momčadski ili ekipno u deset disciplina kroz pet dana, uz dvosatni dnevni program. Atletičarke i atletičari bit će podijeljeni u šest skupina po pet ekipa, a nokaut-sustavom kroz četiri kruga bi se odredili oni najbolji.

Novinare je interesiralo razmišlja li se o novom okviru za plivačka natjecanja na Europskim igrama.

“Imali smo dosta vodenih sportova na zadnjim Europskim igrama, ali na razini juniorskih natjecanja, no ne i na razini najboljih na kontinentu. Za ovo izdanje u Minsku nismo našli rješenje, ali smo imali odlične razgovore s predsjednikom LEN-a Paolom Barellijem koji se pokazao otvorenim za promjene”, odgovorio je Kocijančić.

Iako još nije poznat domaćin Europskih igara koji će naslijediti Minsk, Kocijančić je kazao kako interes za organizaciju tog događaja raste i da ima kandidata, ali da je njegova želja da se ide u sve dijelove Europe.

Na skupštini u Zagrebu najviše se razgovaralo o pripremljenosti južnokorejskog Pjongčanga za ZOI 2018. i bjeloruskog Minska za Europske igre 2019. godine, a visoke goste među kojima su bili Thomas Bach, šeik Al-Fahad Al-Sabah, Janez Kocijančič, Zlatko Mateša i direktor Olimpijske solidarnosti MOO-a Pere Miro jučer je u svom uredu na Pantovčaku primila i predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović.

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.