Europsko prvenstvo u rukometu održat će se od 14. do 28. siječnja 2018. godine u Hrvatskoj.

Ždrijeb za Euro u Hrvatskoj: Rukometašima prijeti Danska, Srbija i Island

Ždrijeb za Euro u Hrvatskoj: Rukometašima prijeti Danska, Srbija i Island

Hrvatska će svoje utakmice u skupini igrati u Splitu.

Foto: Domagoj Duvnjak/HRS

Danas je na rasporedu ždrijeb skupina za Europsko rukometno prvenstvo  koje se sljedeće godine održava u Hrvatskoj. Gradovi domaćini za prvenstvo bit će Zagreb, Split, Varaždin i Poreč. Hrvatska rukometna reprezentacija svoje će utakmice u skupini igrati u Spaladium areni u Splitu.

Ždrijeb skupina počinje u 19 sati, a Hrvatska se nalazi u prvoj jakosnoj skupini uz Njemačku, Španjolsku i Francusku. Dobra vijest je ta da u našoj skupini A ne možemo izvući spomenute reprezentacije. Plasman na Europsko prvenstvo osiguralo je 16 reprezentacija (Hrvatska kao domaćin, a kroz kvalifikacije to su učinili Njemačka, Španjolska, Francuska, Danska, Bjelorusija, Švedska, Makedonija, Norveška, Srbija, Crna Gora, Češka, Mađarska, Slovenija, Austrija i Island.)

Sudionici Eura podijeljeni su u četiri jakosne skupine. U drugoj jakosnoj skupini nalaze se opasni Danci predvođeni najboljim lijevim vanjskim svijeta Mikkelom Hansenom, Bjelorusi, Šveđani i Makedonci, za koje će igrati legendarni Kiril Lazarov.

U trećoj jakosnoj skupini nalazi se Norveška, Srbija, Češka i Crna Gora koja se na Euro plasirala ispred Rusije, kao ponajveće iznenađenje kvalifikacija. U četvrtoj jakosnoj skupini nalaze se susjedi Slovenci i Mađari, još su tu Austrijanci i Islanđani. Island je u kvalifikacijama  završio kao najbolja treća reprezentacija kvalifikacija i samim time se plasirao na još jedno veliko natjecanje.

Prije samog ždrijeba, Hrvatski rukometni savez kao domaćin mogao je birati sudionike koje će prije početka samog ždrijeba saznati u kojem će gradu igrati svoje utakmice u skupini. Tako je sigurno da će  Hrvatska igrati u Splitu, Slovenija u Zagrebu, Mađarska u Varaždinu i Norveška u Poreču.

Što se tiče favorita za osvajanje Europskog prvenstvo, u užem krugu nalazi se Hrvatska, Francuska, Danska i branitelji naslova Nijemci. Na velikim natjecanjima znaju se događati i poneka iznenađenja, u širi krug favorita možemo smjestiti i susjede Slovence, koji su na Olimpijskim igrama u Riju i na ovogodišnjem Svjetskom prvenstvu pokazali kako dolazi nova generacija koja može svakome pokvariti planove. Tu su uvijek opasni Španjolci, kao i Norvežani. Jedno je sigurno, na prvenstvu u Hrvatskoj trebat će se posebno ‘potući’ da bi se ostvario značajniji uspjeh.

Norvežanin Kristian Sæverås, Mađar Gergely Harsanyi, Slovenac Gašper Marguč i Igor Vori iz zemlje domaćina nadolazećeg Europskog prvenstva će izvlačiti kuglice na ceremoniji ždrijeba u Zagrebu.

Uz prijenos na RTL televiziji, ždrijeb uživo možete pratiti i na  www.ehf-euro.com Youtube kanalu i Facebooku.

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.