ZELENI ČAJ – MOĆNA BILJKA S ISTOKA

ZELENI ČAJ – MOĆNA BILJKA S ISTOKA

Izvor: Well-beingsecrets

Zahvaljujući svojim ljekovitim svojstvima, zeleni čaj je biljka koja se bez sumnje svrstala među sam vrh popularnih sirovina, koja se s obzirom na porast pojma fitnessa tj. zdravog načina života sve više upotrebljava kao pomoć pri uklanjanju suvišnih kilograma. Najčešće se konzumira kao čajni napitak, a također se može nabaviti ekstrakt zelenog čaja koji na tržište dolazi u obliku kapsula. Kolika je zapravo moć same biljke koja je toliko hvaljena, gdje se sve koristi te možemo li pretjerati s konzumacijom, pročitajte u nastavku.

UKRATKO O BILJCI

Zeleni čaj (lat. Camellia sinensis) grmolika je je biljka ili omanje drvo visine do 2 metra čiji su cvjetovi žućkasto bijele boje i mali u promjeru. Listovi su vazdazeleni, a beru se u svrhu proizvodnje čaja što je ujedno primarni razlog uzgoja ove biljke. Svježe lišće biljke sadrži oko 4% kofeina, stimulasna koji utječe na naš centralni živčani sustav te određenu količinu teobromina, gorke tvari. S obzirom da kemijski sastav uvelike ovisi o kvaliteti proizvodnje čaja, najčešće se bere mlado svjetlije lišće. Sjemenke biljke prešaju se kako bi se dobilo ulje koje se može koristiti u kuhinji. Biljka originalno potječe s područja istočne i jugoistočne Azije, a danas se uspješno uzgaja diljem svijeta u tropskim i suptropskim krajevima. S obzirom na svoje podrijetlo, otuda joj naziv Camellia sinensis (chinēnsis) što u doslovnom prijevodu s latinskog znači „čajni cvijet iz Kine“.

Izvor: Yinzhen

ZELENI ČAJ – JEDAN I JEDINI

Osim zelenog čaja postoje i drugi čajevi kao što su žuti, bijeli, crni… Svi spomenuti čajevi proizvod su lista ili stabljike iste biljke zelenog čaja. Jedina razlika između svakog jest različiti stupanj oksidacije kojem su podvrgnuti ubrani dijelovi biljke. Primjerice, žuti i bijeli čaj nastaju kao rezultat blaže oksidacije kojoj se  podvrgnu ubrani dijelovi biljke, uglavnom listovi. Listovi tada posvijetle te čaj ima blagu aromu. Za proizvodnju crnog čaja listovi su podvrgnuti jačoj oksidaciji i samim time aroma je intenzivnija, dok se za proizvodnju zelenoga čaja dijelovi biljke ne podvrgavaju oksidaciji, a čaj u konačnici ima gorak okus.

LJEKOVITOST

Zeleni čaj sadrži 99,9% vode, kofein, flavonoide i polifenole. Jedan od značajnijih polifenola koji čine sastav zelenog čaja je EGCG (epigalokatehin galat), prirodni antioksidans. Antioksidansi su tvari tj. molekule koje spriječavaju pojavu štetnih oksidativnih procesa pri kojima nastaju slobodni radikali koji mogu prouzročiti oštećenje naših stanica. Iz istih razloga, sve češće se koristi u kozmetologiji pri izradi pripravaka za njegu zrele kože koja je podložnija oksidativnim procesima, jer revitalizira kožu i ima „anti-age“ učinak. U tradicionalnoj kineskoj medicini koristi se za tretiranje astme, angine pectoris te za liječenje bolesti koronarnih krvnih žila i poremećaja periferne cirkulacije.

Ostali učinci na organizam:

  • Antikancerogeno i antiinflamatorno (protuupalno) djelovanje,
  • Smanjuje rizik od pojave i komplikacija kardiovaskularnih bolesti,
  • Reducira „loše“ kolesterol (LDL),
  • Potpomaže regulaciji glukoze u krvi,
  • Potpomaže smanjenje tjelesne težine (potiče lučenje štetnih metabolita putem urina, poboljšava, cirkulaciju te peristaltiku probavne cijevi…)

Izvor: Instagram/ @peanutbas

TOKSIČNOST

Premda u svemu izuzetno ljekovit, zeleni čaj može biti opasan, ako se pretjera s konzumacijom. Naime, zeleni čaj sadrži oksalate, tvari koje se vežu za kalcij u organizmu, a mogu uzrokovati i bolesti bubrega u slučaju prekomjerne konzumacije. Također, čaj sadrži više kofeina nego sušena kava, a kofein izaziva suženje krvnih žila i povisuje krvni tlak.

*Zeleni čaj treba shvatiti ozbiljno i konzumirati ga u propisanim količinama. Iako ima jako mnogo poželjnih učinaka na organizam, potrebno je paziti na unos kako bi se izbjegle neželjene pojave!  🙂

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.