Željko Drakšić, glavni tajnik HKS-a, za HR: Hrvatsku kandidaturu za EP 2015. diktira garancija Vlade

Željko Drakšić, glavni tajnik HKS-a, za HR: Hrvatsku kandidaturu za EP 2015. diktira garancija Vlade

- Poznato je da FIBA isključivo traži garanciju Vlade pojedine zemlje, objašnjava Drakšić

Željko Drakšić

Hrvatski košarkaški savez i službeno se uključio u borbu za Europsko prvenstvo 2015. godine. Odluka je donesena na sjednici Upravnog odbora Hrvatskog košarkaškog saveza održanoj u petak.

– Nakon odluke centralnog Boarda FIBA Europe da se Ukrajini definitivno oduzme EP 2015. godine, odnosno da im se dodijeli smotra 2017. godine, te nakon raspisanog natječaja i kriterija po kojima će se dodijeliti EP 2015. procijenili smo da se svakako moramo uključiti u tu kandidaturu. Mi smo i ranije pisali da želimo na bilo koji način pomoći Ukrajini. Budući da smo već bili kandidati za 2015. zajedno s Njemačkom, Italijom i Francuskom, Upravni odbor HKS-a je odlučio da se uključimo u kandidaturu po ovim novim uvjetima, objašnjava glavni tajnik Hrvatskog košarkaškog saveza Željko Drakšić.

Prema predloženom natječaju FIBA Europe postoji mogućnost organizacije navedenog prvenstva u više opcija: domaćin Europskog prvenstava 2015, domaćin jedne skupine, te domaćin jedne skupine i završnice. Hrvatski košarkaški savez  će u dogovoru s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta izabrati jednu od ponuđenih opcija i potom podnijeti  službenu kandidaturu do 31. srpnja 2014.

– U dogovoru sa Ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta našu kandidaturu ćemo prezentirati FIBA-i i zajednički se uključiti u kandidaturu. Poznato je da FIBA isključivo traži garanciju Vlade pojedine zemlje. U skladu s time koliku garanciju može dati Republika Hrvatska mi ćemo do 31. srpnja prezentirati našu kandidaturu. Nakon tih razgovora više ćemo znati koja je od one tri opcije najbolja za nas, dodaje Željko Drakšić koji je prije nekoliko mjeseci postao član centralnog Boarda FIBA-e.

Kakvi su trenutačno hrvatski izgledi u utrci za Eurobasket 2015. godine?

– U ovom je trenutku nemoguće znati koliki su hrvatski izgledi. Puno se zemalja prijavilo i tu će biti puno prezentiranja, diskusije. Nema puno vremena, mi ćemo već sljedećeg tjedna tražiti razgovore s političkim strukturama. Inicijalni su razgovori odrađeni sa starim ministrom, sada se trebamo naći s novim. Nadam se što prije, jer ponavljam, vremena nema previše, zaključuje Drakšić.

 

Pratite nas i na Facebooku!
Logiraj se na Facebook.