Zlatna medalja na Svjetskom prvenstvu, najljepši uvod otvaranja jedriličarske sezone

Zlatna medalja na Svjetskom prvenstvu, najljepši uvod otvaranja jedriličarske sezone

Šime Fantela i Igor Marenić

Zlatna medalja na Svjetskom prvenstvu olimpijske klase 470 Šime Fantele i Igora Marenića, početkom jedriličarske sezone 2016. godine, najljepši je uvod u niz velikih natjecanja koji slijedi. Posebnost ove godine je završetak četverogodišnjeg olimpijskog ciklusa, što će nam privući svu pažnju ovog ljeta. Na samoj završnici u Rio de Janeiru, od 5. do 21. kolovoza, pratiti ćemo najbolju generaciju jedriličara svih vremena sa ovih prostora.

Podsjetimo kako su norme u 2014. godini  ostvarili Šime Fantela i Igor Marenić u klasi 470, Tonći Stipanović u Laser Standardu, Tina Mihelić u Laser Radialu i u 2015. godini posada Pavle Kostov – Petar Cupać u 49eru.
U klasi Finn međunarodna norma za nastup na OI dostignuta je još 2014. godine. Unutar norme jedrili su i Ivan Kljaković Gašpić i Milan Vujasinović na svjetskim prvenstvima i 2014. i 2015. godine. Međutim po propisanom kriteriju HJS-a, prema kojem se imenuje jedriličar učesnik OI, nije bilo moguće imenovati učesnika još u 2015. godini. Konačni učesnik OI Rio 2016 u klasi Finn biti će poznat nakon Svjetskog prvenstva klase Finn koje se održava od 5. do 13. svibnja u Gaeti / Italija.

Za preostale klase u kojima se natječu hrvatski jedriličari posljednja prilika za odlazak na OI Rio 2016 je kontinentalna kvalifikacijska regata za europske i afričke jedriličare, Trofej princeze Sofije u Palma de Mallorci od 25. ožujka do 2. travnja. Normu će pokušati dostići posada 49erFX Enia Ninčević Marina Dujmović i u klasi RS:X Luka Mratović i Mihovil Fantela. Nakon regate u Palmi početkom travnja i regate SP klase Finn sredinom svibnja, biti će poznat konačan popis jedriličara učesnika OI RIO 2016. godine.

Osim navedenih kvalifikacijskih regata vezanih uz nastup hrvatskih jedriličara na OI Rio 2016, pred nama je niz svakogodišnjih svjetskih i europskih prvenstava te kupova.

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.