ZOI Biatlon: Dahlmeier do drugog zlata u tri dana!

ZOI Biatlon: Dahlmeier do drugog zlata u tri dana!

Njemica je ponovno slavila.

Foto: Spiegel.de

Pred nama su danas na rasporedu dvije dohvatne utrke biatlona na 23. Zimskim Olimpijskim igrama. Prvo su na Alpensia Biathlon Centre izašle djevojke, a što se tiče pravila, iz utrke sprinta se prenose ostvarena vremena, odnosno prednost ili zaostatak, a postoji četiri pucanja, dva u ležećem i dva u stojećem položaju tokom deset kilometara.

Laura Dahlmeier je pobijedila u sprintu pa je imala prednost od 24 sekunde ispred Norvežanke Marte Olsbu i 26 sekundi prednosti ispred Čehinje Veronike Vitkove.

Već nakon prvog pucanja Slovakinja Kuzmina nadoknadila je 22 sekunde zaostatka, a zajedno s Njemicom imala je perfektno pucanje. Nakon 2,9 kilometara Dahlmeier je vodila sa 17 sekundi prednosti ispred Kuzmine i Vitkove.

I Dahlmeier i Kuzmina i Vitkova po jednom su promašile na drugom pucanju pa je Njemica tada imala tek 9,2 sekunde prednosti. Na 4,9 kilometara Kuzmina je prvi put prestigla Njemicu i imala 1,1 sekundu prednosti.

Ipak, ključni trenutak bio je kod trećeg pucanja, a prvog stojećeg, kada je Laura pogodila svih pet meta, a Kuzmina samo njih tri te je Njemica pobjegla 37,9 sekundi Slovakinji.

U konačnici je pobijedila s vremenom od 30:35,3, što je 29,4 sekunde brže od Kuzmine. Na trećem mjestu završila je francuskinja Bescond, ispred Olsbu iz Norveške te Šveđanke Hanne Oeberg.