ZOI Biatlon: Dahlmeier do drugog zlata u tri dana!

ZOI Biatlon: Dahlmeier do drugog zlata u tri dana!

Njemica je ponovno slavila.

Foto: Spiegel.de

Pred nama su danas na rasporedu dvije dohvatne utrke biatlona na 23. Zimskim Olimpijskim igrama. Prvo su na Alpensia Biathlon Centre izašle djevojke, a što se tiče pravila, iz utrke sprinta se prenose ostvarena vremena, odnosno prednost ili zaostatak, a postoji četiri pucanja, dva u ležećem i dva u stojećem položaju tokom deset kilometara.

Laura Dahlmeier je pobijedila u sprintu pa je imala prednost od 24 sekunde ispred Norvežanke Marte Olsbu i 26 sekundi prednosti ispred Čehinje Veronike Vitkove.

Već nakon prvog pucanja Slovakinja Kuzmina nadoknadila je 22 sekunde zaostatka, a zajedno s Njemicom imala je perfektno pucanje. Nakon 2,9 kilometara Dahlmeier je vodila sa 17 sekundi prednosti ispred Kuzmine i Vitkove.

I Dahlmeier i Kuzmina i Vitkova po jednom su promašile na drugom pucanju pa je Njemica tada imala tek 9,2 sekunde prednosti. Na 4,9 kilometara Kuzmina je prvi put prestigla Njemicu i imala 1,1 sekundu prednosti.

Ipak, ključni trenutak bio je kod trećeg pucanja, a prvog stojećeg, kada je Laura pogodila svih pet meta, a Kuzmina samo njih tri te je Njemica pobjegla 37,9 sekundi Slovakinji.

U konačnici je pobijedila s vremenom od 30:35,3, što je 29,4 sekunde brže od Kuzmine. Na trećem mjestu završila je francuskinja Bescond, ispred Olsbu iz Norveške te Šveđanke Hanne Oeberg.

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.