ZOI Biatlon: Fourcade obranio naslov, Samuelsson sa 14. mjesta do srebra!

ZOI Biatlon: Fourcade obranio naslov, Samuelsson sa 14. mjesta do srebra!

Nijemci su potpuno razočarali u današnjoj utrci.

Foto: Svt.se

Pred nama su danas na rasporedu dvije dohvatne utrke biatlona na 23. Zimskim Olimpijskim igrama. Nakon što su na Alpensia Biathlon Centre izašle djevojke, došao je red i na muškarce, a što se tiče pravila, iz utrke sprinta se prenose ostvarena vremena, odnosno prednost ili zaostatak, a postoji četiri pucanja, dva u ležećem i dva u stojećem položaju tokom deset kilometara.

Arnd Peiffer je pobijedio u sprintu pa je imao prednost od četiri sekunde ispred Čeha Michala Krčmara i osam sekundi prednosti ispred Talijana Dominika Windischa. Nakon prvog pucanja Austrijanac Julian Eberhard, koji je završio četvrtoplasirani u sprintu, zauzeo je vodstvo s malene 1,2 sekunde prednosti ispred Peiffera, a uslijedila su još dva Nijemca, Doll i Schempp.

Nakon druge serije Eberhard je imao promašaj pa je pao na sedmo mjesto, a na vrhu je stanje bilo Lesser, Boe, Schempp i Šveđanin Sebastian Samuelsson. No, nakon trećeg pucanja, a prvog stajaćeg, Francuz Fourcade preuzeo je vodstvo ispred Peiffera s 20,3 sekundi zaostatka, Boea s 24,7 sekundi zaostatka i Samuelssona s 26,1 sekunde zaostatka.

U posljednjem pucanju Fourcade je imao svih pet pogođenih hitaca, kao i Doll i Samuelsson, a Nijemac je imao sedam sekundi prednosti ispred Šveđanina. Nakon 10,9 kilometara svega 1,4 sekundu više imao je Doll, a nakon 12. kilometra samo 0,5 stotinki. U konačnici, s vremenom 32:51,7 Fourcade je osvojio zlato, a Šveđanin Sebastian Samuelsson sa 14. mjesta iz sprinta, došao je do srebrne medalje s 3,1 sekundom prednosti ispred Dolla.

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.