ZOI Biatlon: Švedska deklasirala konkurenciju za prvo švedsko zlato u povijesti štafeta!

ZOI Biatlon: Švedska deklasirala konkurenciju za prvo švedsko zlato u povijesti štafeta!

Muškom štafetnom utrkom zaključen je i biatlon.

Foto: SVT Sport / Facebook

Posljednju utrku biatlona na 23. Zimskim Olimpijskim igrama u južnokorejskom Pyeongchangu na Alpensia Biathlon Centre odradili su biatlonci i to u štafeti 4×7,5 kilometara. Prvi put u povijesti ZOI Švedska je došla do zlata, ispred Norveške i Njemačke.

Nakon prve izmjene s vremenom 18:23,6 vodila je Njemačka i to s 18,4 sekundi prednosti ispred drugoplasirane Slovačke. Uslijedile su reprezentacije Ukrajine, Norveške i Švedske, dok su Francuzi bili tek na 15. mjestu. Od svih momčadi jedino Slovaci i Ukrajinci pogodili su svih deset meta.

Na polovici utrke senzacionalno je u vodstvu bila Češka s vremenom 37:34,6, ispred Švedske za koju je Nelin odlično otrčao svoju dionicu te Austrije. Na četvrtom mjestu bila je Norveška s 31 sekundom zaostatka iza Čeha, a uslijedili su Nijemci i Amerikanci. Francuska je bila tek na 12. mjestu sa 103 sekunde zaostatka.

Dvije zemlje odvojile su se nakon treće izmjene. Bili su to Norvežanin Johannes Boe i Šveđanin Samuelsson sa samo 0,4 stotinke zaostatka, dok je Njemačka na trećem mjestu zaostajala 14 sekundi. Već tada dalo se pretpostaviti da će te tri zemlje osvojiti medalje jer je četvrtoplasirana Austrija zaostala čak 83 sekunde.

A onda, maestralnu utrku odradio je Fredrik Lindstrom i unatoč jednom promašaju, došao do velikih 55,5 sekundi prednosti i pobjede za Švedsku u vremenu 1:15:16,5. Iza njega na drugom mjestu završili su Norvežani, dok su se broncom okitili Nijemci.

Zlatnu švedsku posadu činili se Peppe Femling, Jesper Nelin, Sebastian Samuelsson i Fredrik Lindstrom, za Norvešku su nastupili Lars Helge Birkeland, Tarjei Boe, Johannes Thingnes Boe i Emil Hegle Svendsen, dok su njemačku štafetu činili Erik Lesser, Benedikt Doll, Arnd Peiffer i Simon Schempp. Francuska je na kraju završila na petom mjestu, iza Austrije.

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.