ZOI Curling (M): SAD osvojio prvo zlato pobjedom nad Švedskom

ZOI Curling (M): SAD osvojio prvo zlato pobjedom nad Švedskom

Amerikanci su osvojili prvo zlato u povijesti.

Foto: Svt.se

Švedska i Sjedinjene Američke Države odigrale su finale muškog curling natjecanja na 23. Zimskim Olimpijskim igrama u južnokorejskom Pyeongchangu. Obje momčadi tražile su prvo zlato za svoju zemlju, a na kraju ga je pronašla momčad SAD-a, koja je pobijedila 10:7.

U prvoj desetini nijedna momčad nije došla do bodova, no zato u drugoj Niklas Edin polaže dva kamena u krug za prednost Šveđana od 2:0. Edin je u trećoj desetini fenomenalno izbacio dva protivnička kamena i time spriječio preokret, no Ameri su izjednačili na 2:2.

U idućoj desetini i preokrenuli su rezultat nakon što su dva kamena bila gotovo jednako blizu središnjem krugu pa je stroj morao odlučiti čiji je bio bliže. Ipak, na polovici susreta Švedska je bila ta koja je vodila. Imao je John Shuster priliku razdvojiti švedsko kamenje, no promašio je za milimetar, što je bilo dovoljno da Niklas Edin dođe do nova dva boda i vodstva od 4:3.

SAD je ponovno nakon šeste desetine osvojio dva boda i poveo 5:4, da bi Blagult izjednačio na 5:5 tri desetine prije kraja. Ključnom se pokazala osma desetina, u kojoj su Ameri s pet kamenja došli do nedostižnih 10:5. Edin je u pretposljednjoj desetini uspio smanjiti na 10:7, no prostora za izjednačenje nije bilo i SAD su osvojile svoju prvu zlatnu medalju u curlingu na OI.

John Shuster, Tyler George, Matt Hamilton, John Landsteiner i Joe Polo osvojili su zlato za SAD, dok su srebrni Šveđani Niklas Edin, Oskar Eriksson, Rasmus Wrana, Christoffer Sundgren i Henrik Leek.

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.