ZOI Skiatlon: Charlotte Kalla pobijedila Bjoergen i osvojila prvo zlato!

ZOI Skiatlon: Charlotte Kalla pobijedila Bjoergen i osvojila prvo zlato!

Odrađena je prva disciplina za odličja u Južnoj Koreji.

Foto: Svt.se

Prva disciplina u kojoj su se podijelile medalje na 23. Zimskim Olimpijskim igrama bio je skiatlon u sklopu skijaškog trčanja za žene. Skijale su 7,5 kilometara običnim stilom i dodatnih 7,5 kilometara nakon mijenjanja skija.

Nakon 2,5 kilometra najbrža je bila Šveđanka Charlotte Kalla, no u tom početnom dijelu nijedna skiatlonašica nije se značajnije odvojila. Na šestom kilometru legendarna Norvežanka Marit Bjoergen preuzela je vodstvo ispred Kalle, a pratile su ih dvije sunarodnjakinje, Norvežanka Weng i Šveđanka Ebba Andersson.

Na polovici staze čak tri Norvežanke bile su na prve tri pozicije, Weng, Oestberg i Bjoergen, a nakon mijenjanja skija krenule su skiatlonke slobodnim načinom. Ipak, na 8,77 kilometara Kalla je ponovno prestigla Norvežanke i došla u vodstvo.

Na ulasku u posljednji krug Bjoergen je imala prednost ispred Kalle, a prvih devet skiatlonki bilo je unutar 2,6 sekundi. U 34. minuti Kalla je krenula u odvajanje i ubrzo si stvorila 20-ak metara prednosti.

1,5 kilometara prije kraja Kalla je imala ogromnih 9,6 sekundi prednosti ispred Bjoergen, koju nije ispuštala do kraja. Charlotte Kalla s vremenom 40:44,9 osvojila je zlatnu medalju ispred Norvežanke Bjoergen s vremenom 40:52,7. Brončana je bila Krista Parmakoski iz Finske, dok je druga Šveđanka Andersson završila na četvrtom mjestu.

Tako je Švedska osvojila prvu zlatnu medalju u prvoj disciplini za odličja na 23. Zimskim Olimpijskim igrama.

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.