Zoran Gobac: Bit će vremena za analize, izbornik će snositi posljedice

Zoran Gobac: Bit će vremena za analize, izbornik će snositi posljedice

- Jasno je da smo prvi cilj ispunili, sada je samo prilika da poboljšamo taj prvi cilj i da pokušamo biti peti na SP-u, kaže Gobac

Zoran Gobac

Zoran Gobac, izvršni dopredsjednik Hrvatskog rukometnog saveza, dan nakon poraza od Poljske izašao je pred novinare. U dugom izlaganju Gobac je ponudio niz razloga zašto je Hrvatska zaustavljena u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva.

– Ne možemo iz ove kože u kojoj se nalazimo izvući, jedini je sada način da u ove dvije utakmice pobijedimo. Jasno je da smo prvi cilj ispunili, sada je samo da poboljšamo taj prvi cilj i da pokušamo biti peti na Svjetskom prvenstvu da budemo domaćini jedne od kvalifikacijskih skupina za Olimpijske igre. Poslije će biti vremena za analize i je li ovo uspjeh ili neuspjeh. Prvi cilj koji smo postavili je ostvaren, no nećemo bježati od određenih pitanja, rekao je Zoran Gobac, alfa i omega hrvatskog rukometa.

Gobac:  Suđenje je variralo od košarke do hrvanja
– Nećemo se osvrtati na suđenje kao neki kolege nakon Brazila, ali četvrtfinalna utakmicama nije imala način suđenja kao do tada. Na pola turnira kriterij se promijenio od košarkaškog suđenja do hrvanja koje je u srijedu bilo dozvoljeno. Promjena kriterija na ovako jednoj utakmici nije adekvatna,  kaže Gobac.

– Najvažnije je da smo utakmicu s Poljskom zasluženo izgubili, normalno je da ćemo morati snositi kritike zbog poraza. To je naš problem, mi ćemo izvući pouku. Ova utakmica je posljedica utakmice s Brazilom koja je za nas bila iscrpljujuća. Prvo poluvrijeme utakmice s Poljskom bilo je nastavak utakmice s Brazilom, dok smo drugo poluvrijeme otvorili kao iz bajke, no nismo uspjeli utakmicu privesti kraju. Poraz u srijedu u svakom je slučaju neuspjeh, no da igramo deset utakmica s Poljskom sedam bismo pobijedili. Nama je put do finala bio trasiran, no sami smo si krivi, pojasnio je izvršni dopredsjednik.

Gobac je otkrio da je Domagoj Duvnjak dao sve od sebe unatoč bolesti.

– Neću mnogo ulaziti u struku, ali mi moramo malo poraditi na igračima. Imamo previše igrača koji igraju samo u jednom smjeru. Tu ćemo morati mnogo više poraditi na disciplini. Činjenica je da je danas najbolji rukometaš Domagoj Duvnjak na Svjetsko prvenstvo došao izmoren bolešću i nije uspio završiti adekvatno liječenje koje je započeo. To je jedan od uzroka, no ni to nas ne opravdava na četvrtfinalnoj utakmici koju smo jednostavno morali privući kraju na drugačiji način. Duvnjak je stvarno u takvom stanju da je za nas odigrao i više od očekivanog s obzirom na stanje u kakvom je došao i s obzirom na sve što mu se događalo posljednja dva mjeseca. Nije zaslužio da se po njemu bagatelizira, pogotovo od strane bivših izbornika, ustvrdio je Gobac.

– Ne bježimo od ovoga što se dogodilo, na kraju ćemo napraviti duboke analize i donijeti zaključke. Moramo biti svjesni da nismo sami mi u ovome krugu, tu je s nama mnogo dobrih momčadi i moramo biti svjesni da svi igraju rukomet i napreduju. Mijenja se to bitno, ali najvažnije je da smo ostali za sada među sedam, osam na svijetu. To je za naše prohtjeve i želje naših gledatelja malo, ali moramo biti realni i pripremati se na nešto što danas, sutra neće biti. No, imamo kvalitetu i mlade igrače, tu su i one koji nedostaju tako da još bar pet, šest igrača koji nisu ovdje kandidira za ovu momčad, rekao je Gobac.

Prvotni ciljevi su ostvareni i sada se Hrvatska okreće razigravanju od petog do osmog mjesta i susretu s Nijemcima.

– Ništa se ne mijenja, izbornik će snositi posljedice, no realni ciljevi postavljeni su u Zagrebu prije no što smo dolazili u Katar i prvi cilj bio je plasman na kvalifikacije za Olimpijske igre i on je sada ostvaren, a što će biti dalje vidjet ćemo u razgovorima. Moramo sada napraviti sastanak s momčadi i motivirati je i pripremiti za utakmicu u petak. Nije isti mentalni sklop Nijemaca i naših rukometaša, Naime, naši su se vidjeli na tronu i danas stručni stožer mora motivirati momčad i

O daljnjim analizama i ciljevima na sljedećim natjecanjima Gobac je također kazao riječ, dvije.

– Priključuje nam se od 1. srpnja i novi koordinator koji će raditi zajedno sa stručnim stožerom.  Radimo sustavno i omogućujemo svim igračima, u prvom redu njima trojici, četvorici da dobiju priliku raditi u Savezu i da budu uz momčad što je normalno.  Sljedeći cilj nam je da se što bolje pripremimo za kvalifikacije za EP koje će iskristalizirati momčad za OI pa nakon toga i za SP, pa prvenstvo Europe u Zagrebu gdje nema tajne, jurišamo na titulu prvaka Europe. U tom trenutku imat ćemo momčad koja će to moći izvesti, 80 posto igrača bit će u naponu snaga. Sve ovisi o njima samima, ne više o nama. Cilj na Olimpijskim igrama ćemo vidjeti kada vidimo sastav naše momčadi, naravno, naš cilj je uvijek medalja, zaključio je Zoran Gobac.

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.